Translate

неделя, 3 юни 2018 г.

Фондация "МОСТ": Организация на здравеопазването – в очакване на... златната рибка

И тази година курортът Албена  събра изтъкнати лекари-специалисти, медии и народни представители на поредната ХII национална среща на фондация „МОСТ“ (Медии, Общество, Семейство, Традиции). Фокусът отново беше поставен върху българското здравеопазване – проблеми, решения, иновации и постижения. А тема на тазгодишното събитието бе „Организация на здравеопазването – в очакване на... златната рибка“.
-Здравеопазването е като едно вечно бойно поле - между живота и смъртта, между проблема и решението, между отчаянието и надеждата. Надежда за здраве е право на всеки. Чрез фондация “МОСТ” искаме да приближим тази надежда до всеки, да водим своята битка, независимо от нечие отрицание, недоверие или примирение, каза изтъкнатата журналистка и председател на „МОСТ“ Юлия Пискулийска при откриване на форума, който се проведе под патронажа на Румен Радев – президент на Р.България. Форумът уважиха депутатите - проф. Георги Михайлов и Антон Кутев.
Великолепната актриса Татяна Лолова и нейни съмишленици представиха разказа „Съдружие” на Асен Разцветников - „…И тъй като от него час заработили пак ръцете, заприпкали нозете, започнали пак да гледат очите, започнали да слушат пак ушите, старателно задъвкали устата, стомахът мелел ден и нощ храната и мислила за всички пак главата…”
Д-р Нигяр Джафер, зам.-председател 43 НС, подчерта:
-Имаме прекрасни лекари и лошо здравеопазване. Имаме еврокомисар по цифровизацията, но още нямаме система за електронно здравеопазване. Съвсем скоро ще имаме и регистър на пешеходните пътеки у нас, но българският онкорегистър не работи от 2012 г. и не може да се използва и това са само част от парадоксите в в сектора здравеопазване.
В двата панела на събитието, с модератори д-р Нигяр Джафер и проф. Георги Михайлов, участие с презентации взеха: Проф. Ивайло Търнев, началник на Клиниката по нервни болести в УМБАЛ „Александровска“ - за иновативните терапии при редките заболявания и дейността на Експертния център по генетични нервни и метаболитни болести; Проф. Иво Кременски, консултант в лабораторията по геномна диагностика в Центъра по молекулна медицина към МУ–София - за генетичния скрининг и приложението на персонализираната и прецизната медицина; Проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ и национален консултант по микробиология –
за опасността от биотероризъм; Проф. Радка Аргирова, вирусолог в „Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда“ - за революцията в лечението на хепатит С; Проф. Юлиян Райнов, началник клиника “Хематология”във ВМА и и зам.-председател на Българското медицинско сдружение по хематология - за хематологията, като иновация, която носи живот; Доц. Валерия Калева началник Клиника по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ  „Света Марина“ – Варна - за иновацията в на детската онкохематомия.
Проф. Николай Габровски, началник на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛСМ “Пирогов” се спря във видео послание на хирургично лечение на заболяванията на гръбначния стълб и новите възможности, д-р Ива Станкова, център за лечение и укрепване на гръбнака - на заболяванията на гръбначния стълб, д-р Мари Паникян на сърдечносъдовите заболявания, а за възможностите на ендоскопската хирургия на хипофизата разказа д-р Асен Хаджиянев.
Разгледани бяха още и темите - геномни изследвания в България- възможности и предизвикателства, изкуството да виждаш, новостите в лечението на множествената склероза, фините прахови частици в атмосферата за предизвикателство към съвременната наука, ролята на витамин D и въздух.
Акад. Венко Александров вместо заключение разказа как музиката е спасила от тежко заболяване прочутия композитор Георг Фридрих Хендел, в своята презентация – „Реанимация и.. класическа музика?“.
От дискусията, в която активно участие взеха присъстващите на събитието,стана ясно за пореден път, че в сектора е необходима коренна промяна, НЗОК трябва да се демонополизира, че с броя на медицинските сестри, които застрашително намаляват  е игра с огъня, същото важи и за младите лекари, които са принудени да напускат страната, тъй като има хиляди спънки при специализацията им и нямат у нас условия за развитие, че има пари в здравната система у нас, но те не се контролират, както трябва, че статута на лечебните заведения като търговски дружества трябва да се промени, че клиничните пътеки са дълбоко порочни, че здравеопазването ни е като наклонената кула в Пиза, но която ще падне скоро
и т. н.
След дискусията в края на форума председателят на „МОСТ“ подчерта, че всички ние търсим и очакваме “златната рибка” в българското здравеопазване и затова посланията от срещата за коренни промени/реформи ще бъдат изпратени до институциите имащи отношение към здравеопазването в страната.

Няма коментари:

Публикуване на коментар