Translate

неделя, 3 юни 2018 г.

Да опазим децата от маркетинга на нездравословни храни


В света има над 224 млн. деца с наднормено тегло.
Същевременно в Европа, едно на три деца са с наднормено тегло или със затлъстяване.
Над 22 милиона деца под 5-годишна възраст в ЕС са с наднормено тегло, а около 5 милиона са със затлъстяване.
България е на пето място по детско затлъстяване в ЕС, като над 200 000 деца в училищна възраст са с наднормено тегло, алармират от асоциация „Активни потребители“.
Има ли връзка между рекламата и наднорменото тегло?
Изследване на Световната здравна организация (СЗО) на тази епидемия показва директна връзка с рекламата на нездравословни храни и напитки.
Ползването на анимационни герои, с цел да се привлече вниманието на децата е несправедливо, тъй като те, както и родителите им, нямат осъзната защита срещу психологическите похвати, използвани в рекламата.
За да опазим здравето на децата, регулацията на рекламното таргетиране на деца следва да включи:
* Прилагане на централизирани регулации, вместо саморегулация, като доброволните инициативи, които са доказано неефективни.
* Етикетиране на база хранителни профили, разработени от СЗО, като измерител за здравословност на рекламираните храни на деца.
* Забраняване на рекламата на нездравословни храни в пиковите часове, когато се излъчват детски предавания.
Какво подкрепяме?
От над 20 години, Потребителският интернационал, чийто член е Асоциация Активни потребители, води кампания, която има няколко основни цели:
* Опазване на децата от маркетинга на нездравословни храни – в т.ч. забрана за спонсорство на събития насочени или с участието на деца, реклама в социалните мрежи, използване на анимационни герои на опаковките на продуктите;
* Подаване на по-добра хранителна информация на потребителите, за храните, които купуват;
* Намаляване на нивата на мазнини, захар и сол в обработените храни;
* Провеждане на активни информационни кампании в подкрепа на здравословното хранене;
* Фискални мерки като данък върху захарта;
* Подобряване на предоставяната храна в училищата и другите публични институции.
Да припомним
Преди 8 години, когато в ЕП се гласува предложението на ЕК за трицветно кодиране (светофарна система) на количеството на солта, мазнините и захарта в етикета на храните, Асоциация Активни потребители активно подкрепи международната кампания, водена от Европейската асоциация на потребителите. Целта на системата за етикетиране бе улесняване на здравословния потребителски избор. Ако съответната съставка е с приемливо количество, спрямо дневните нужди на човешкия организъм, на етикета, тя щеше да е оцветена в зелено, умереното съдържание – в жълто, а високото – в червено. За съжаление тогава, депутатите в ЕП не приеха разумното предложение.

skandal.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар