Translate

четвъртък, 7 юни 2018 г.

Българският ученик Звездин Бесарабов с наградa на най-голямото състезание в света за наука и инженерство


Звездин представи разработката си, свързана с прогнози за криптовалути, на ThinkPad T480, осигурен от Lenovo България

От ляво на дясно-Чавдар Лалов и Звездин Бесарабов
Ученикът Звездин Бесарабов от Националната природоматематическа гимназия в София се завърна с награда от най-голямото състезание за гимназисти, свързано с наука и инженерство в света – Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF). Той получи стипендия за следване в университет по избор от Фондацията за Надареност и Креативност на крал Абдулазис и неговата свита (Мохиба). Звездин представи проекта си пред журито на новия ThinkPad T480, който му беше предоставен безвъзмездно от Lenovo България.
Разработката му е свързана с криптовалутите, при които информацията за всеки трансфер във валутата е публично достъпна. Неговият проект цели да анализира тази и друга информация и чрез изкуствен интелект да прогнозира бъдещето за конкретната валута, например цената или как ще се промени интересът към валутата.
Във връзка с отличието Звездин споделя:
-Оказа се, че като се анализира тази публична информация, се постигат около 5 пъти по-малко грешки при прогнози спрямо по-стандартния подход – анализ на пазара.Започнах да програмирам едва преди 3 години и тогава не бих и предположил докъде може да се стигне с малко начална мотивация. Горещо препоръчвам всеки, който има влечение към нещо твърде сложно на вид, да му даде един опит. Ще останете изненадани колко е постижимо.
Иван Бозев, изпълнителен директор на Lenovo за Централна и Югоизточна Европа, подчерта, че Lenovo е компания, която непрекъснато се стреми към развитие на своя бизнес и продукти, като главната им цел е да подпомагат хората по света да вършат работата си по-добре, по лесно и интуитивно чрез техните устройства, като в същото време имат невероятно потребителскo изживяване.
-В Звездин виждаме устрема, който самите ние влагаме в развитието на компанията и се радваме, че успяхме да го подкрепим в прекрасното му представяне, каза той.
Освен Звездин Бесарабов, другият български участник в състезанието –  Чавдар Лалов, също беше отличен от журито и от спонсорска организация. За пръв път всички български участници на ISEF са наградени и получават признание от две различни спонсорски организации.

Няма коментари:

Публикуване на коментар