Translate

понеделник, 4 юни 2018 г.

МС прие Националната здравна карта с 5400 болнични легла по-малко, но само за една година

Националната здравна карта (НЗК) влиза в сила от юни, като на лекарите ще бъде предложен анекс към сегашните договори.
Първоначално новоприетият документ предвиждаше 32 873 легла за активно лечение, но в настоящия вариант  те са с 608 повече. Здравният министър Кирил Ананиев подчерта, че са се съобразили с исканията на БЛС и така се осигурява поне една хоспитализация годишно за 45% от населението. Той успокои, че няма да се късат договори с лечебни заведения.

От БЛС и Националното сдружение на общините обаче отново заявиха, че не подкрепят документа.От лекарската съсловна организация заявиха, че ще дадат на съд НЗК, чиято философия е тотално сбъркана, а в заложените параметри съществуват диспропорции, които не могат да бъдат подминати. Те категорично заявиха, че останели НЗК в този си вид, за иновативна медицина и дома е може да става.
Междувременно стана ясно, че управителят на НЗОК проф. Камен Плочев е уведомил надзорния й съвет, че не може да изпълнява длъжността си по здравословни причини и иска да бъде освободен.
Според Закона за здравното осигуряване управителят може да бъде отстранен при невъзможност да изпълнява задълженията си за срок от три месеца. А  той изтече в края на миналия месец. В писмото си проф. Плочев изрично подчертава, че не подава оставка, защото е твърдо убеден, че не е нарушил закона, нито пък е уронил престижа на институцията.




Няма коментари:

Публикуване на коментар