Translate

събота, 2 юни 2018 г.

На 2 юни 2018 за трета поредна година се проведе Световният ден за борба с хранителните разстройства


Тази година  мотото е - „Нека прекратим стигмата към хранителните разстройства“, а целта на кампанията - да насърчи диалога в обществото. 
Хранителните разстройства са лечима, свързани с генетичния фактор болест, която засяга над 70 милиона хора в световен мащаб и води до най-висока смъртност сред психичните заболявания.
Знакът на кампанията през 2018 е лилавата лента, избрана за световен символ в Италия.
Според Ейми Кънингам, председател на организационния комитет на Световния ден, това е 100% доброволческа инициатива, която има за цел да обедини усилията за разбирането на хранителните разстройства и да предложи надежда, решения и промяна. 
-Ние искаме да  насърчим всеки, който има желание, да използва хаштага #WeDoAct2018 на 2ри юни, за да участва в събитията и да разбере повече за нашите инициативи, допълва тя.
В подкрепа на Световния ден се включват засегнатите, техните семейства, професионалисти и публични личности по целия сват. Аржентина, Австралия, Белгия, Бразилия, България, Канада, САЩ, Италия и Япония са само част от държавите, в които се провеждат национални конференции и срещи, осветяване в лилаво на национални монументи и мостове, обществени събирания и презентации.
Целта е да се представи точна информация, да бъдат изкоренени митовете и да се лобира за лечение, основано на научните постижения, които показват позитивните резултати за пълно възстановяване.
„Говоренето и предоставянето на информация за емоционалното хранене и хранителните разстройства е ключово важно за обществото, защото храната става начин за емоционална регулация на тийнейджъри и възрастни. Да преодолеем стигмата е важна част за ранната превенция на пълния спектър от нарушения“, казва психотерапевтът Детелина Стаменова, член на организационния комитет на Световния ден за борба с хранителните разстройства.

Няма коментари:

Публикуване на коментар