Translate

четвъртък, 21 юни 2018 г.

Над 15 хил. българи и стотици чужденци положиха клетвата на Левски в Замъка „Влюбен във вятъра”


За три години над 15 000 българи и стотици чужденци се включиха в историческата възстановка на „Клетвата на Левски” в Замъка „Влюбен във вятъра” край Равадиново. Преди ден пред кама и револвер, положени върху цитат от клетвата, народният представител и заместник председател на Народното събрание Явор Нотев и посланика на Чехия Душан Щраух се заклеха „да обичат и да работят за отечеството”.
Инициативата за възстановяване на ритуала по клетвата на Апостола стартира през 2016 г. Всеки ден в параклиса на Замъка десетки туристи могат да изпитат емоцията на подвига и саможертвата на Васил Левски при създаването на тайните революционни комитети в България. Да станат част от нашата история желаят и чуждестранните туристи. Специално за тях в Замъка са подготвени печатни материали, които по подходящ начин ги запознават с тази част от българската история.
Замъкът „Влюбен във вятъра” се превърна в пазител на българската духовност и традиции. Инициативата за препис на историята на Паисий, която стартира през 2016 г. и се провеждаше успоредно с възстановката на клетвата на Левски, предизвика небивал патриотичен подем. Над 20 000 души се включиха в преписа на "История Славянобългарска" и направиха 12 последователни преписа.
За родолюбивите си инициативи по повод Деня на Будителите през 2017 г. собственикът на Замъка Георги Тумпалов бе удостоен от Съвета на европейската научна и културна общност със званието „Почетен посланик на иновативния бизнес”, придружено със „Златна монета”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар