Translate

вторник, 12 юни 2018 г.

Книгата „Еньовче“ разкрива над 100 билкови рецепти


77 ½ билки изцеляват всички болести, вярвал народът ни

В навечерието на Еньовден – 24 юни, издателство „Милениум“ поднася на читателите вълшебната книга „Еньовче. 77 ½ билки, лечителски тайни, фолклорни обреди“ от Астра Луна.
В нея ще откриете всичко, свързано с най-мистичния от българските празници и ще научите над 100 билкови рецепти, препоръчвани от известни наши лечители, билкари, знахари, с които се церят най-разпространените заболявания.
От книгата ще научите кои са точните 77 ½ билки, които се вплитат в eньовския венец, защо се берат призори и защо народът ни е вярвал, че те лекуват всички болести на света. С какви наричания трябва да ги берем и от как да определим коя билка за кой човек е подходяща. Ще разберете какво е тяхното приложение при различни болести: на дихателната, храносмилателната, отделителната и кръвоносната система, на черния дроб, панкреаса и жлъчката; при оплаквания, свързани с костно-ставния и мускулния апарат; при неврологични, нервно-психични и много други болести, някои от които, считани за нелечими. Ще научите също така и за кои билки се е смятало, че предизвикват любов или водят до разлъка, че пазят от зли сили и сбъдват желания.
Еньовден  е един от най-хубавите празници в народния ни календар, който по значение стои редом с Коледа, Великден и Гергьовден. За съжаление той е тачен до 40-те години на 20. век. След това традициите и ритуалите, свързани с него, изпълнени с надежди за здраве, щастие и любов, отмират, а е важно да ги помним и предаваме напред, защото те крият необятното съкровище на народната мъдрост.
В Източноправославната християнска църква на 24 юни се чества рождението на свети Йоан Кръстител. Оттам идва и името на народния празник – Еньо или Яне са кратки форми на Йоан и Иван. Първоначално празникът съвпадал с лятното слънцестоене – 21-22 юни, затова и много от обичаите са свързани с култа към слънцето.
Книгата „Еньовче“ е книга за тайните на билкарството, но и увлекателен сборник, изпълнен с магически истории – за живота на Йоан Кръстител, за борбата между Господ и дявола, за змейове и самовили. Изпъстрена е с поверия, ритуали и гадания, свързани с празника, които ще ви въведат в приказния свят на миналото.



Няма коментари:

Публикуване на коментар