Translate

четвъртък, 31 май 2018 г.

Арт контейнерът FLUCA акустира на Кристал


Програмата започва на 2 юни с видео инсталация, която идва от Таймс Скуеър, пица пърформанс, Pussy Catalogue и блиц представяне на млади артисти

FLUCA* отваря сцената си на втората софийска локация – едно от най-живите места в града - градинката Кристал. От 2 до 30 юни тя ще предложи атрактивна видео програма с международно участие, пърформанси на едни от най-популярните български артисти, представяне на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата, концерт, дискусии и партита.
Програмата започва ударно с видео инсталация от нюроркската кураторка Наоми Лев, която само допреди 2 месеца беше на Таймс Скуеър. От 2 до 10 юни Escape Room ще покаже селекция от 10 видеа на български и международни артисти, фокусирани върху тънката граница между истина и пост-истина, джендър възможности и сексуална митология, фантазия и реалност. В нея се включват и Даниела Костова и Ева Давидова, набрали голяма популярност на нюйоркската сцена. От 4 до 6 юни Иво Димчев ще провокира публиката с проекта си  Pussy Catallogue, представен във Виена по времето на ImPulsTanz в Leopold Museum. Това е интерактивен пърформанс, в който с помощта на специален софтуер, зрителите могат да създадат персонална картичка, която да вземат със себе си.
На 8 юни по инициатива на Столична община, финалистът от „Гласът на България“ Ния Петрова ще направи акустичен концерт в подкрепа на Националната инициатива 7000, целяща да помогне на над 7000 човека в България с интелектуални затруднения и психично-здравни проблеми, поставени под запрещение.
На 13 и 14 юни артистът Камен Стоянов ще излезе на сцената на FLUCA, като майстор-пицар с „Performing Pizza Painting“, който беше представен в Museumsquartier, Виена, като част от тяхната проекта Kunst kebab. Тук артистът създава меню с авторски пици, посветени на различни известни художници, които зрителите наистина ще могат да поръчат и опитат на място. Те са приготвени и сервирани от него, а всеки, който  си поръча пица, ще разбере повече и за художника, на чието произведение е кръстена тя. На следващия ден контейнерът става парти сцена за  официалното пре-парти на фестивала HippieLandia.
Като част от целогодишната културна програма на Пловдив, FLUCA ще представи и Пловдив 2019 – Европейска столица на културата с програма от най-големия фестивал за електронни изкуства в Европа - Ars Electroinica в Линц. Провокацията и интеракцията с публиката ще продължат до края на месеца, като на 21 юни павилионът ще излъчи филма "Фонтанът" на The Wa и Ola Bandola. Филмът документира артистична акция, в която двамата крадат бутилки с вода от супермаркети, метални тръби от оградата на централата на Nestle в Швейцария и с тях създават фоинтан в Африка.
Програмата ще завърши на 29 юни с проекта на Фондация Отворени изкуства „15 минути слава“. Това е нов формат, в който кураторът Вера Млечевска дава думата на млади български художници, които имат пълната свобода да представят себе си, работата, визията си за изкуството и плановете си за бъдещето в не повече от 15 минути.
FLUCА локации и дати:
2 юни – 30 юни: градинка „Кристал“
1 юли – 20 юли: площад „Св. Неделя“
21 юли – 5 август: площад пред Народен театър „Иван Вазов“
--------
Австрийски Културен Павилион FLUCA* е иновативен и дългосрочен проект в областта на съвременното изкуство - иницииран от Фондация "Отворени изкуства" и Австрийско посолство София и подкрепен от ОФ Пловдив 2019, Федералното канцлерство на Република Австрия в партньорство със Столична община и Община Пловдив.





Няма коментари:

Публикуване на коментар