Translate

петък, 18 май 2018 г.

Злокачествените заболявания на кръвта вече не са смъртна присъда



На всеки 35 секунди в света се диагностицира по един пациент със злокачествено заболяване на кръвта. Благодарение на иновациите 5-годишната преживяемост значително е подобрена през последните години

Пиринка Петрова и проф. Маргарита Генова 
заболяване при децата.
По думите на Пиринка Петрова, председател на Българско сдружение „Лимфом“, към момента съществуват ограничени възможности за ранно диагностициране на злокачествените заболявания на кръвта. Хората често не знаят за състоянието си до момента, до който не се проявят симптомите. А те са: висока температура/студени тръпки; постоянна умора, слабост; загуба на апетит, гадене; необяснима загуба на тегло; нощни изпотявания; болка в костите/ставите; кожен дискомфорт/обриви; главоболие; недостиг на въздух; чести инфекции; подути лимфни възли в областта на врата, под мишниците.
Благодарение на иновациите обаче 5-годишната преживяемост значително е подобрена през последните години. По данни на The Leukemia&Lymphoma Society (LLS) при пациентите с миелом от 12% в началото на 60-те години на миналия век тя е достигнала до 50% през 2012 г. Този процент при пациентите с неходжнкинов лимфом се е увеличил от 31% на 73%, при хората с ходжнкинов лимфом - от 40% на 89% и при пациентите с левкeмия - от 14% на 63%. Изключително голям успех бележат иновациите при лечението на остра лимфобластна левкемия**, диагностицирана при деца до 15 години. Петгодишната преживяемост при тях се е увеличила от 3% до 92%. -Злокачествените заболявания на кръвта вече не са смъртна присъда, заяви категорично председателят на Българско сдружение „Лимфом“.
Проф. д-р Маргарита Генова - председател на УС на БМСХ, началник на лабораторията по хематопатология и имунология към Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания, съобщи, че злокачествените заболявания на кръвта засягат всички възрасти и са в топ 10 по честота, както при мъжете, така и при жените. Превесът, макар и незначителен, е при силния пол, където съотношението е 1,25:1. Средната възраст при диагностициране е 64 г, но честотата на злокачествените заболявания на кръвта с нарастването на възрастта расте.
Ежегодно у нас се диагностицират около 1500 нови случая на различни онкохематологични заболявания. При левкемиите обаче се наблюдава значително подобряване на 5-ната преживяемост. Докато неходжкиновите лимфоми в световен и глобален план рязко нарастват в последното десетилетие.
-Както кръвта е извор на живота, така и хематологията през последните десетилетия е медицинска наука, извор на стратегически открития за природата на заболяванията, за нови високо-технологични диагностични методи, за революционни възможности да прицелим лечението към най-уязвимите мишени на болестта. Открития, които след това бързо навлизат и в други медицински дисциплини, особено свързани с лечението на вродени или злокачествени заболявания, обясни тя и допълни, че напредъкът в познанието, диагностиката и лечението на заболяванията на кръвта всяка година спасява и подобрява живота на милиони в Европа и хиляди в нашата страна.
-Ние, като професионалисти в областта на хематологията, в известна степен сме длъжници на пациентите, на обществото, на отговорните за вземането на решения държавници, за недостатъчната информация за изключителните постижения на тази дисциплина, каза проф. Генова и като пример тя посочи извършено от TNS проучване сред 800 български граждани, от които едва 49% знаят, че хематологията е наука за заболяванията на кръвта.
Проф. д-р Жанет Грудева,- национален консултант по клинична хематология, зам.-директор по диагностично-лечебната дейност и началник на Клиниката по клинична хематология към УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, член на УС на БМСХ, подчерта, че науката бележи огромен напредък при лечението на онкохематологичните заболявания. Очакванията са през 2030 г злокачествените заболявания на кръвта да изпреварят сърдечно-съдововата патология като причина за смъртност, тъй като възрастовата граница на преживяемост расте, за сметка падане на възрастовата граница на заболелите. Но независимо от всичко през последните години все по-често се откриват нови диагностични методи и лечения за заболявания, за които до сега не е имало ефективно лечение. Така например през 2014 г. почти ¼ от инвестициите за клинични изследвания са в областта на онкологията и онкохематологията и очакванията са тази тенденция да продължи. По данни на IBM Watson Health до 2020 година медицинските данни ще се удвояват на всеки 73 дни. Националният консултант припомни, че подобренията в медицината водят до непрекъснато увеличаване на очакваната продължителност на живота, което от своя страна създава тежест върху здравните системи, но към момента в България са въведени достатъчно много мерки за контролиране на разходите. Проф. Грудева добави, че здравните институции трябва да продължат политиката си за осигуряване на достъп до иновативно лечение на своите граждани.
Деян Денев, проф. М. Петрова, проф.Жанет Грудева, Георги Тошев
Деян Денев, изпълнителен директор на ARPharM, се спря върху очакваните иновации в медицината в следващите 5 години. По думите му бъдещето е принадлежи на генната терапия (замяна на дефектни или липсващи гени в клетките чрез привнасяне на ДНК за лечение на злокачествени заболявания на кръвта), клетъчната терапия (помага на тялото да се бори срещу рака на кръвта и може да замести лечението с химиотерапия), както и на комбинираните терапии (комбинирането на таргетни терапии позволява удължаване живота на пациенти и подобряване качеството му). . Разработваните в момента лекарства в сферата на онкологията са над 1800.
Специалистите бяха единодушни, че правителствата трябва да намерят начин иновациите в хематологията и в медицината като цяло, носещи живот, да са достъпни за подходящите пациенти, защото не трябва да се позволява хората да умират от вече лечими/контролирани заболявания.
Те бяха единодушни още и по отношение достъпът на пациентите до лечение. Той, по думите им, сега е драстично подобрен, спрямо периода до 2012г. Те припомниха, че всички медикаменти за лечение на злокачествените заболявания на кръвта са 100% реимбурсирани от НЗОК.
 


Няма коментари:

Публикуване на коментар