Translate

понеделник, 28 май 2018 г.

Излъчиха победителите в състезанието по български език „Пазим езика си“


Президентът на България Румен Радев уважи събитието и пожела на учениците да се грижат за красотата на родната реч

След оспорвана надпревара, днес бяха излъчени победителите в състезанието по български език „Пазим езика си“. В Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“ - ден след светлия празник на българската просвета и култура и на славянската писменост, се проведе заключителният кръг на конкурса. В него участваха 13 финалисти, показали най-добри резултати в първия кръг на надпреварата, който се проведе на 12 май.
Десислава Радева, председател на УС на гражданското сдружение „Живата вода на България“, организатор на конкурса, сподели:
-Децата ни са будни и жадни за знание.Трудно бе на журито да отсее крайните победители. Важното е да не се къса връзката родител – учител – ученик. Радвам се, че интересът към „Пазим езика си“ бе много голям, набелязахме какво още  да подобрим догодина.
Президентът на България Румен Радев уважи събитието.
„Това е прекрасна стъпка за непримиримостта с невежеството. Чудесно е, че младите хора имат желание да усвояват и откриват красотата на нашия прекрасен език“, отбеляза държавният глава. Той пожела на децата и техните родители да не престават да съхраняват красотата на родната реч. Продължавайте да мечтаете на български език и винаги проявявайте борбен дух“, обърна се към участниците той.
Децата в двете възрастови групи – V и VI-VII клас се изправиха пред авторитетно жури, за да покажат в реално време знанията си по български език.
В групата от V клас първо място зае Калия Атанасова от ОУ “Братя Миладинови”, Бургас. На второ място се нареди Стилян Кръстев, също от ОУ “Братя Миладинови”, Бургас. Трета е Иванела Атанасова от ОУ “Свети Иван Рилски”, Хасково.
Сред децата от VI-VII клас начело застана Вяра Арабаджиева от СМГ “Паисий Хилендарски”, София. Вторите места, с равен брой точки, заеха Теодора Ачева от НУККЛИИЕК, София, и Радослава Дачева от 107 ОУ “Хан Крум”, София. Трета е Вела Иванова от ОУ “Васил Априлов”, Бургас.
Всички ученици, които се включиха във финалния кръг получиха книги, както и речници по правопис и електронен учебник по български език за 2019 година, осигурени от издателство „Просвета“. Освен това класиралите се на първо място си тръгнаха с електрони четци, тези на второ място – с трилогията на детската писателка Юлия Спиридонова „Страната на сънищата“ с автограф, който тя даде на живо след края на надпреварата. Носителите на третите награди също получиха едно от произведенията на Юлия Спиридонова с автограф.
В тазгодишното пилотно издание на състезанието „Пазим езика си“ се включиха над 400 деца от училищата в цялата страна, показали най-добри резултати по време на Националното външно оценяване през 2017 г. Състезанието цели да насърчи създаването на трайни умения у учениците за правоговор и правопис. Желание за участие заявиха и много възпитаници на учебни заведения, които не бяха в списъка, съставен по препоръка на МОН. Затова стремежът на организаторите е конкурсът да стане национален догодина и в него да могат да вземат участие всички желаещи.






Няма коментари:

Публикуване на коментар