Translate

сряда, 23 май 2018 г.

Д-р Марчела Колева, завеждащ Клиника по медицинска онкология, УМБАЛ „Царица Йоана“: Ракът на пикочния мехур е четвъртото най-често срещано заболяване при мъжете и е на осмо място сред жените


В статистиката той заема около 5 – 10 % от общия брой на онкологичните заболявания. Според данните през 2017 г. в САЩ са диагностицирани 79 000 нови случаи, а смъртните са 17 000. Тютюнопушенето е признат рисков фактор за развитие на рак на пикочния мехур. При пушачите се наблюдава четири пъти увеличение на честотата на заболяването спрямо непушачите. Според данните за Западна Европа,от 4% до 7% от раковите заболявания на пикочния мехур при мъжете се дължат на известни професионални канцерогени. Непрекъснатото излагане на арсен и поглъщането му може да увеличат риска от развитие на рак на пикочния мехур с 1000 пъти. Други рискови фактори са инфекциите и недостатъчния прием на течности.
Сред първите симптоми за болестта е появата на кръв в урината, но без наличие на болка.
Повечето случаи, между 85 и 90%, се диагностицират сравнително рано, когато и прогнозата и лечението са благоприятни. При 25-30% се открива в локално инвазивния стадии на заболяването, а около 15% са в последния метастатичен стадий. Според данни от Националния рамков регистър новозаболелите през 2015 г. у нас са - 1 745 души. От тях 8,2% мъже и 2,7% жени. Общата преживяемост на пациентите с това заболяване варира според стадия на заболяването.
Ракът на пикочния мехур в напреднал стадий традиционно се лекува с химиотерапия на базата на цисплатина, но много от пациентите са неподходящи или лечебните опции са ограничени. Фактор от изключителна важност е и това, че много хора често са диагностицирани в доста напреднала възраст, имат съпътстващи заболявания и лош физически статус, което може да ги изключи от конвенционално лечение. Възможностите за лечение на този тип пациенти са по-ограничени и терапевтичните резултати често са по-лоши. В тези случаи е доказана ефективността при използването на имунните чекпойнт инхибитори, което дава и по-голяма преживяемост при тях, които не са отговаряли на критериите за лечение с цисплатина и при случаи на напредналите фази на рака на пикочния мехур.
НЗОК, преди две години, спря да реимбурсирането на БЦЖ ваксина като профилактика при рака на пикочния мехур.
Имунотерапията за този тип заболяване се реимбурсира от началото от април тази година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар