Translate

вторник, 29 май 2018 г.

Нови изисквания за колбасите: Колко месо ще има в наденицата и кренвиршите?


За да носят дадено наименование, те ще трябва да имат и определени съставки


Държавата подготвя нови изисквания за съдържанието на колбасите. За да носят дадено наименование, те ще трябва да имат и определени съставки. Колко точно да е месото, ще решат технолозите.Обмисля се да е между 50 и 70%. На пазара ще останат и другите продукти – с по-малко месо или пък съвсем без месо.
Например един кренвирш колко месо трябва да съдържа -минимум 50%, колко сол и колко вода, за да се казва „кренвирш”. Подобни ще се изискванията за наденица и други колбаси. В каймата, съдържанието на месо ще трябва да е поне 70- 80 процента, съобщава NOVA. За млечните продукти ще се запише, че се приготвят от поне 5 литра мляко. Все още не е решено дали ще има изисквания и за безалкохолни напитки, шоколади и други храни. Засега не е ясно дали неистинските кренвирши ще трябва да стоят на отделен щанд.Очаква се изискванията за съдържанието на месо в наденицата да са ясни следващата година. Тогава наденицата, която купуваме в магазина, ще е от месо. До нея може да има и продукт, който да е без месо, но няма да има правото да се нарича „наденица”.
Новите правила са подготвени от Министерство на земеделието, а целта им е да се избегне двойният стандарт в храните. В Италия например, има изискване безалкохолните напитки да съдържат поне 12% плодов сок. Затова това там производителите го спазвали, а у нас същата напитка се предлага с 5% сок. По-качественото обикновено означава и по-скъпо. И е много вероятно новите изисквания да се отразят и на цените. Но ще се отразят ли реално и на здравето ни? Всеки четвърти българин е с наднормено тегло. Според диетолози, една от причините е в некачествените храни, които консумираме. Ще се промени ли това положение с новите изисквания?
Проф. Донка Байкова заяви, че качествените храни, които са по рецептурен състав с натурални съставки, са по-скъпи. „Тези пълнители са само придаващи обем, структура, вкус, различни технологични овкусители, оцветители, добавки и пълнители – те са само натоварващи с калории, без хранителна плътност и стойност. Натоварват ни с калории и от тях имаме редица здравословни проблеми. На първо място свръхтегло и затлъстяване, висококалорични с нищожна хранителна плътност. Това означава, че в единица калории има минимално съдържание на жизнено важни и есенциални хранителни вещества. Всичко това, уви, се съдържа в качествените и по-скъпи колбаси”, каза експертът, цитиран от "Дарик".Въпреки това, някои от добавките в колбасите са нужни, обяснява експертът.
„Има технологични добавки, без които не може да има колбас. Именно Е250 натриев нитрид. Без него колбасът кафенее на третия ден. Оттук нататък се борим за намаляване до технологичен минимум на тези добавки. Убедена съм, че ще останат само някои, без които не може”, заяви тя. Проф. Байкова обясни, че производителите произвеждат често по-некачествени продукти, защото много хора могат или желаят да си купят само такива.
В момента в България има стандарт „Стара планина“ за храните, но той не е задължителен.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар