Translate

понеделник, 28 май 2018 г.

Безплатни консултации за пациенти с чернодробна недостатъчност


Пациенти от България с хронична чернодробна недостатъчност и необходимост от трансплантация на черен дроб ще имат възможността да се консултират безплатно с проф. д-р Ремзи Емироглу. Проф. Емироглу ръководи Центъра за трансплантации към болници Acibadem в Турция, където само през последната година са извършени 160 чернодробни трансплантации с висока степен на успеваемост. Онлайн консултациите са подходящи както за възрастни, така и за деца.
Трансплантацията на черен дроб е една от най-сложните операции в хирургията, а за много хора е единственият шанс за нормален живот. Най-честата индикация за присаждане на черен дроб е хепатит при възрастните и жлъчна атрезия при децата. Но такава операция може да се препоръча и в някои случаи на автоимунни заболявания, някои злокачествени изменения на черния дроб, както и при фулминантна чернодробна недостатъчност. Напоследък се увеличават трансплантациите вследствие от чернодробна стеатоза и алкохолен хепатит, защото нараства броят на пациентите, които страдат от тези заболявания, посочва проф. Емироглу. Ако тези състояния доведат до цироза, специалистите препоръчват чернодробна трансплантация.
Присаждането на здрав орган е единствената опция за пациентите с хронична чернодробна недостатъчност. Тъй като черният дроб е единственият орган в човешкото тяло, който има способността да регенерира, трансплантацията може да се извърши и с орган от жив донор. За целта е необходимо да има съвместимост на кръвните групи, а донорът да бъде в отлично здравословно състояние. Човекът, който дарява орган, за да спаси живота на обичан близък човек, може да се върне към обичайния си начин на живот след период от около 3 месеца, когато черният му дроб ще е възстановил напълно обема и функциите си, обяснява проф. Емироглу. Реципиентът, от своя страна, получава възможността отново да работи, да спортува и да води нормален живот.
„Мисля, че трансплантацията на черен дроб от жив донор е една от най-трудните операции в хирургията, защото в този случай имаме двама пациенти, за които трябва да се погрижим. Длъжни сме да съхраним здравето на донора, защото на практика изваждаме част от черния му дроб, а реконструкцията на съдовете и жлъчните пътища е доста сложен процес“, отбелязва проф. Емироглу. Неговият екип е извършил над 500 чернодробни операции до момента, от които над 80% са от живи донори. Не е изгубен нито един донор, а случаите на отхвърляне на органа от реципиента са в рамките на 2-3%.
За повече информация и онлайн консултация с проф. Емироглу, пациенти от България могат да се обадят на тел. 0895584088.

Няма коментари:

Публикуване на коментар