Translate

сряда, 23 май 2018 г.

Фондация „Една от 8“ и Новартис - популяризират съвместно значението на клиничните изпитвания у нас



Целта е да се повиши информираността на обществото като цяло за възможностите, които предлага участието в клинични изпитвания като реална терапевтична възможност за българските пациенти и инвестиция в българското здравеопазване.
Фондация „Нана Гладуиш - Една от 8“ и фармацевтичната компания Новартис изработиха съвместно информационен материал, с достъпна и изчерпателна информация за значението и ползите от клиничните изпитвания в страната.
В информационната брошура е посочено, че в съвременния свят едно ново лечение може да получи разрешение за употреба и да навлезе широко в клиничната практика, само след като неговата безопасност, качество и ефикасност се докажат чрез множество клинични изпитвания.
За да се проведе едно клинично изпитване, то трябва предварително да бъде представено за одобрение на националните здравни институции. Изпитването се разглежда в детайли от здравните власти, а също и от етична комисия, чиято роля е да прецени дали са защитени достойнството, правата, безопасността и благополучието на хората, които ще вземат участие в клиничните изпитвания. Ако здравните власти и комисията по етика не одобрят изпитването, то последното не може да бъде проведено.
По данни на Българската асоциация за клинични проучвания (БАКП) около 12 000 пациенти участват в рамките на клинични изпитвания всяка година в България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар