Translate

петък, 18 май 2018 г.

До 2020 г. остеопорозата ще е второто социално значимо заболяване в света


Според Българското представителство на Международното общество за фармакоикономически проучвания и анализи болестта обхваща 22 млн. жени и 5 млн. мъже в страните от ЕС


През 2000 г. СЗО определи остеопорозата като третото социално значимо заболяване в света след сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания. Прогнозата е, че до 2020 г. тя ще заеме второ място. По данни на Международната фондация по остеопороза болестта вече е изпреварила онкологичните заболявания. Ненавременното лечение на остеопорозата води до поява на фрактури.
В МБАЛ „Свети Панталеймон - Плевен“ се прилага новата технология кифопластика за лечение на сериозни и често срещани  проблеми в областта на гръбначния стълб вследствие на остеопороза или травма. Тя има много добър ефект и  нисък процент риск за пациента. Кифопластиката е щадяща процедура, при която пациентите се възстановяват бързо. Обикновено силната болка в областта на счупването намалява значително за 2-3 дни. Още в рамките на първата седмица след извършване на кифопластика може да бъде започната рехабилитация, физиотерапия и физическо натоварване.
Проф. д-р Николай Райнов, неврохирург в болницата, споделя:
-Кифопластиката се извършва с цел премахване на болката, а не възстановяване на формата, големината и височината на прешлена т. е. процедурата е насочена към стабилизиране на гръбнака и терапия на болката. Разполагаме с необходимите знания, умения и апаратура, за да приложим още днес процедурата на нуждаещите се пациенти. Имайки предвид прогресивното остаряване на населението, честотата на прилагане на кифопластиката се увеличава в световен мащаб.
Кифопластиката спада към т. нар. безкръвни процедури, при които загубата на кръв е минимална. Бързо втвърдяващ се костен цимент се инжектира в прешленното тяло, като целта е да се стабилизира засегнатото гръбначно ниво и да се намали степента на болката. Този вид лечение се прилага при силна болка, причинена от блокада на нервния корен на прешлените на гръбначния стълб от тумори, прешлени с нарушена структура или травматични фрактури. Прилага се също така при пациенти с  болезнена, незаздравяла компресионна фрактура („сплескване“ на предната част на прешлена) в резултат на остеопороза, неоплазми на кръвта, метастази, както и при пациенти с хронично незаздравели травматични прешленни фрактури.
Кифопластиката може да се използва при млади хора с травматични счупвания, подходяща е за лечение на възрастни и болни хора. Колкото по-рано след появата на симптоми бъде назначена, толкова по-добре се повлияват пациентите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар