вторник, 15 май 2018 г.

Седмица за информираност за ревматичните заболявания - от 14 до 20 май 2018 година


Инициативата е на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ) с подкрепата на АбВи.
Основният акцент т. г е поставен върху ролята на физическата активност, рехабилитацията и физиотерапията като допълнение към стандартното лечение на хората, страдащи от ревматологични заболявания, обясни Боряна Ботева, председател на ОПРЗБ.
Събитието стартира на 14 май с осветяване на сградата на Националния дворец на културата в синьо като знак на съпричастност към хората с ревматологични заболявания у нас.
В България техният брой е около 100 000 души -бизо 30 000 са с болест на Бехтерев и около 70 000 с ревматоиден артрит. Ревматологичните заболявания са хронични, от тях боледуват и двата пола, като съотношението мъже / жени е 40% / 60%. Тези заболявания са съпътствани от ежедневна болка и те засягат дори и децата. Адекватното и своевременно лечение е от изключителна важност за пациентите, страдащи от ревматологични заболявания.
От ОПРЗБ са заснели, заедно с холистичния терапевт Гаргана Радович, кратки видеа с упражнения и ТЕС практики (техники за постигане на емоционална свобода), които ще бъдат публикувани на страницата на организацията във Фейсбук. Освен експерт по холистична медицина, г-жа Радович е и специалист по Ти-Тап - метод на движение, който има много добро въздействие върху хора с ограничена или намалена мобилност, страдащи от физическа болка, прекалено заседнал начин на живот и/или други съпътстващи състояния.
Като част от инициативата тази година, на 19 май 2018 г. ще бъде проведен и практически семинар под надслов „Победи болката, живей пълноценно“. Той е насочен към хората, които търсят допълнителна помощ за преодоляване на болката, в следствие на ревматологичните заболявания, чрез хранене, движение и емоционална подкрепа. Основен лектор в него ще бъде Радович, която вече повече от година помага на ОПРЗБ при изготвянето на програми за физическа активност на хора с ревматични заболявания.
В рамките на кампанията ще бъдат публикувани интервюта със специалисти и пациенти, както и специално подготвени материали за споделяне във Фейсбук със съвети към пациентите как да се движат повече, какви упражнения за подходящи за тях и т.н. 
От Организацията подготвят и ръководство за болестта на Бехтерев, от което пациентите и техните близки ще могат да научат повече за заболяването, възможностите за лечение и рехабилитация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар