Translate

четвъртък, 19 април 2018 г.

УСБАЛО с безплатни прегледи за рак на маточното тяло


Инициативата е по повод Европейския ден за борба със затлъстяването, което е сред рисковите фактори за болестта

Университетската специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания (УСБАЛО) организира безплатни профилактични прегледи през месец май за рак на маточното тяло, което е най–честото онкологично гинекологично заболяване. Инициативата е по повод Европейския ден за борба със затлъстяването, който отбелязваме всяка година на 19 май.
Наднорменото тегло наред с високото кръвно, наследствена обремененост,  липсата или малък брой раждания са основни рискови фактори за възникване на рака на маточното тяло.  Кървене след менопаузата е алармиращ симптом, който налага консултация с лекар. При необходимост може да се предприеме лечение, даващо отлични резултати при откриване на заболяването в ранен стадий.
Затова УСБАЛО обявява безплатни гинекологични прегледи и ултразвуково изследване за жени около и след менопаузата. Те ще се провеждат през целия месец май всеки вторник и четвъртък от 14.00 до 16.00 ч. в кабинет 131. За да се включите в тях, е нужно да направите предварително записване на регистратурата на болницата на телефон 02/ 8076299.
Според данните на Световната здравна организация в наши дни затлъстяването се е утроило в сравнение  с 1975 г. През 2016 г. в света е имало над 1.9 млрд. възрастни с наднормено тегло. От тях 650 млн. са били със затлъстяване. Над 340 млн. деца и тийнейджъри между 5 и 19 години са с наднормено тегло или са затлъстели. Здравните експерти са категорични, че затлъстяването е предотвратимо

Няма коментари:

Публикуване на коментар