Translate

понеделник, 23 април 2018 г.

Експерти от 12 страни с призив към европейския съвет за единни препоръки за скрининг за рак на белия дроб


Злокачественото заболяване причинява смъртта на 1,4 милиона души в света всяка година


София бе домакин на конференцията „Рак на белия дроб – ранна диагноза и доказателства за скрининг“, организирана от Българския алианс за прецизирана и персонализирана медицина (БАППМ) и Европейския алианс за персонализирана медицина. Основна цел на конференцията бе да инициира приемането на препоръка от Европейския съвет за изготвяне на единни насоки за скрининг за рак на белия дроб от експертна група.
„Скринингът за рак на белия дроб беше горещата тема на Годишната конференция на ЕАПМ през 2017 год. и се надяваме сега в София да направим следващата стъпка“, каза при откриването д-р Жасмина Коева-Балабанова, председател на БАППМ.
Цифрите сочат, че ракът на белия дроб е отговорен за смъртта на 1,4 милиона души в света всяка година, което е 1/4 от всички смъртни случаи от злокачествени заболявания. В ЕС ракът на белия дроб също е най-смъртоносният от всички видове рак и убива около 270000 души годишно. В България той е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и петото по честота при жените. През 2016 г. с рак на белия дроб са диагностицирани над 4000 българи.
“Европа търси подходящи модели за оценка на риска, определяне на пациентите за скрининг, както и какъв брой скринингови изследвания за една година са необходими“, каза още д-р Коева. Тя допълни, че в някои страни, напр. САЩ, вече се прилагат добре насочени програми за срининг за рак на белия дроб.
“Най-малкото е изненадващо, че за най-смъртоносния рак в Европа няма общоприети насоки за скрининг. ЕАПМ и БАППМ непрестанно призовават за конкретни действия на ниво ЕС и на ниво страни-членки и се надяваме да постигнем реален напредък с решенията от конференцията в София”, заяви г-н Денис Хорган, изпълнителен директор на ЕАПМ.
В дискусията за нерешените въпроси около скрининга на рак за белия дроб участваха политици, учени, експерти и представители на институциите на европейско и национално ниво.
Организаторите на конференцията получиха поздравителен адрес и от министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов. „Приветствам инициативата и вярвам, че приоритетът ви за скрининг, превенцията на това толкова коварно заболяване са изключително важни. Ценя високо експертизата и усилията на специалистите от Българския алианс за прецизирана и персонализирана медицина, на участниците в днешния форум, на съпричастните към каузата ви и се надявам да постигнете целта си за разработване на насоки за скрининг за рак на белия дроб“, се казва в поздравителния адрес.
В подкрепа на инициативата се обявиха и кметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова, която лично приветства с „Добре дошли“ участниците във форума, Комисията по здравеопазването в НС, заместник-министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г-н Олег Петков, омбудсманът г-жа Мая Манолова, евродепутати от Българя и др. страни-членки, БЛС, БФС, председателите на 5 научни медицински дружества, както и пациентските организации.
В конференцията участваха учени и експерти на най-високо ниво от 12 страни. Бяха дискутирани методите и резултатите от най-значимите постижения в областта на ранната диагноза и скрининга за рак на белия дроб. Най-новите международни проучвания за скрининг за рак на белия дроб бяха представени от своите автори – Матис Удкерк, научен директор на Център по образна диагностика, Грьонинген,Холандия; Хари де Конинг, „Еразмус“ МС, Ротердам, Холандия и д-р Джулия Веронези, Humanitas Research Hospital, Милано, Италия. Резултатите от представените проучвания показват революционното увеличение на едногодишната преживяемост при рак на белия дроб с 20%.
Д-р Абед Агбария, от Медицински Център „Асута“, Тел Авив, Израел, представи нов тест за пълно геномно профилиране на солидни тумори. Прилагането му разширява възможностите за лечение, като за всеки пациент се избират тези таргетни терапии и клинични изпитвания, които отговарят на молекулярните промени в тумора му. Тестът се предлага вече и в България и с него се откриват всички класове геномни изменения с >99% специфичност. 
В подкрепа на разработването на Европейски препоръки за скрининг за рак на белия дроб застана и индустрията. “Като компания, водена от науката, нашата мисия е да елиминираме рака на белия дроб като причина за смърт. Вярваме, че тази цел може да бъде постигната чрез иновация в лечението и ранната диагностика. Горди сме, че имаме възможност да си сътрудничим с всички участници в тази конференция, тъй като само чрез партньорство пациентите могат да получат перспективата, която заслужават“, каза Шербан Георгиу, Вицепрезидент Клинични разработки, Онкология, АстраЗенека.
Доц. Димитър Калев от СБАЛОЗ „Д-р Марко Марков“ - Варна представи данните за България, които показват, че над 70% от пациентите с рак на белия дроб у нас се диагностицират в трети и четвърти стадий на заболяването. Прогнозата за 5-годишна преживяемост при тях е под 5%. По-добра преживяемост се наблюдава само при пациенти с диагностициран карцином в ранен стадий, което дава възможност за своевременно оперативно и медикаментозно лечение. Ето защо специалистите препоръчват ранна профилактика и здравословен начин на живот, като от съществено значение е идентифицирането на рисковите за заболяването групи.
Конференцията завърши с приемане на политически документ за необходимостта от разработване на Европейски препоръки за скрининг за рак на белия дроб и призив към ЕС за сформиране на експертна група за тази цел. Основните послания в документа са:
1.    Европейската комисия трябва да възложи на група експерти от ЕС, която да предложи препоръки за скрининг за рак на белия дроб до 2019/2020 и да спомага за тяхното приложение;
2.    Страните-членки би трябвало да незабавно да планират скрининг с нискодозова компютърна томография с дългосрочна цел - въвеждане на скрининг за рак на белия дроб в рамките на 18 месеца. Европейската Комисия може да съдейства за координацията чрез експертната група.


 


Няма коментари:

Публикуване на коментар