Translate

неделя, 29 април 2018 г.

Спектакъл бе посветен на кампанията „10 минути само за теб”

Театър „Искри и сезони” представи спектакъла „Втори меден месец” в подкрепа на информационната кампания за профилактика на рака на маточната шийка „10 минути само за теб”.
Актрисата Искра Радева заяви, че посвещава спектакъла на кампанията, тъй като инициативата засяга сериозно заболяване - рака на шийката на матката.
-Застанах зад тази кауза, тъй като е изключително важна. Ракът на шийката на матката  е вторият най-често срещан рак при жените на възраст 15-59 г. в България и според тревожната статистика всеки ден в България от коварното заболяване умира по 1 жена. Всяка година над 1 000 български жени развиват рак на маточната шийка, като в почти 100% от случаите ракът на маточната шийка е причинен от HPV вирус. Крайно време е да обърнем вниманието на обществото към това заболяване и да вземем мерки за предотвратяването му, каза тя.
Радева и нейният екип застанаха зад социално-значимата инициатива, която се организира от Националното сдружение за профилактика на рака на шийката на матката и MSD. Кампанията има за цел да предостави актуална информация за заболяванията, причинявани от човешки папиломавирус (HPV), да насочи общественото внимание към необходимостта от превенция и по-добра здравна култура.
Лилия Асенова, председател на Национално сдружение за профилактика на рака на шийката на матката, представи целите на кампанията и необходимостта от национална инициатива, която да даде повече гласност на социално-значимо заболяване каквото е ракът на шийката на матката. 
-В България Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка се прилага от 2012 г. и се финансира с обществени средства. Програмата дава възможност да се защитят младите момичета от появата на болестта чрез осигуряване на безплатна ваксинация за 12-годишните и 13-годишните момичета. Ваксината срещу рак на маточната шийка се поставя двукратно през определен период от време от личните лекари. Въпреки това по-малко от 5% от момичетата на България са имунизирани, обяви Асенова.
Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев също изтъкна важността на кампанията „10 минути само за теб” и необходимостта от по-голяма информираност по отношение на HPV и свързаните с вируса заболявания.
-Всяка година над 270 000 жени в света умират от заболяването. 530 000 нови случая на рак на маточната шийка се регистрират ежегодно в света и ако не се предприемат мерки за предотвратяването, този брой ще стигне 1 млн. нови случая през 2050 г. Най-добрата профилактика срещу рак на маточната шийка включва ваксинация преди започване на полов живот и редовни профилактични прегледи след започване на сексуални контакти. Освен от рак на маточната шийка, ваксинацията срещу HPV може да защити мъжете и жените и от други  видове рак (анален рак), както и от други заболявания (генитални брадавици, генитални и анални лезии), причинявани от човешкия папиломавирус, каза той.
Кампанията „10 минути само за теб” се организира от Национално сдружение за профилактика на рака на шийката на матката и MSD България,с партньорството на Столична община, Национален център по заразни и паразитни болести, Български червен кръст, Български младежки червен кръст, Фармацевтичен факултет към МУ - София, Българско сдружение по иновативна медицина, Национално сдружение на общопрактикуващите лекари, Национално сдружение на педиатрите специалисти от извънболничната помощ, Българско дружество по акушерство и гинекология, Българска педиатрична асоциация.Национална пациентска организация.
Спектакълът „Втори меден месец”, който се игра в подкрепа на кампанията, е на режисьора Димитър Стоянов и с участието на Искра Радева, Антон Радичев, Елена Кънева, Стефан Стефанов, Десислава Стоянова и Теменуга Первазова.


Няма коментари:

Публикуване на коментар