Translate

неделя, 11 март 2018 г.

Siemens Healthineers разширява възможностите на персонализираната медицина с ЯМР скенера Magnetom Sola (1,5 тесла) и технологията BioMatrix


По време на Европейския конгрес по радиология (ECR), който се проведе от 28-ми февруари до 04-ти март 2018 г. във Виена, Siemens Healthineers представя новата си система за магнитно-резонансна томография Magnetom Solа, оперираща при 1,5 тесла и с отвор с диаметър 70 cm. Новата система внедрява в сегмента 1,5 тесла технологията BioMatrix, представена за първи път миналата година със системата Magnetom Vida (3 тесла), с което я прави достъпна за много по-голям брой оператори на ЯМР и пациенти. Технологията BioMatrix осигурява стабилни образи с високо качество на картината, като автоматично се настройва към индивидуалната анатомия и физиология на пациента и по този начин разширява възможностите на персонализираната медицина.
“С представянето на Magnetom Sola вече предлагаме система, която ще направи много от най-новите ни иновации приложими за образната диагностика при 1,5 тесла и ще спомогне за по-нататъшното повишаване на стабилността, стандартизацията и продуктивността при ЯМР изображенията. BioMatrix, като основна технология в системата, ще направи ЯМР образите още по-наситени и ясни, което е ключов фактор за следващата стъпка към количественото определяне на информацията. Това от своя страна неминуемо ще отвори пътя за системи, управлявани от изкуствен интелект, които подпомагат вземането на клинични решения“, заяви д-р Кристоф Зиндел, старши вицепрезидент и генерален директор на отдел „Магнитен резонанс“ в Siemens Healthineers. “Magnetom Sola ще подпомогне ЯМР специалистите по пътя към персонализираната медицина, като им осигури консистентни резултати и намали нежеланите вариации в изследванията, като същевременно предлага високо ефективни работни процеси, независимо от типа на изследването и от пациента.”
В момента Magnetom Sola преминава клинична оценка в Института по клинична радиология и ядрена медицина към Медицински факултет Манхайм на университета Хайделберг. “Интегрирането на прецизната медицина в ежедневието е от съществено значение за бъдещото развитие на радиологията. Въпреки това, несъответствията и нежеланите вариации често усложняват пътя към истинско персонализирано лечение и ограничават продуктивността на ЯМР образите”, обяснява проф. Улрике Атенбергер, заместник-директор на Института. „Нашият първоначален опит с Magnetom Sola ясно показва, че неговата технология BioMatrix значително ще подобри възпроизводимостта на сканирането и яснотата на резултатите, така че да се подобри ефективността“, заключава проф. Атенбергер след първите резултати от продължаващите изследвания.
Нови елементи на технологията BioMatrix за увеличаване на консистентността
Magnetom Sola притежава два нови BioMatrix сензора в допълнение към респираторния. Единият е сензорът за ритъм1 (Beat Sensor), интегриран в новата намотка, чието предназначение е автоматично да улавя движението на сърцето, като по този начин се спестява поставянето на електроди върху кожата на пациента. Вторият е кинетичният сензор1 (Kinetic Sensor) – вградена камера, която разпознава движението на главата на пациента в реално време. Движението на главата може да компрометира резултатите от неврологичните прегледи, което често изисква многократни сканирания, а това може да струва скъпо. Кинетичният сензор е предназначен да регулира ЯМР сканирането въз основа на информацията за движението на пациента в реално време. Това значително намалява двигателните артефакти в образа, което води до по-високо качество на диагностичното изображение, особено при по-сложни случаи. Избягването на повторни сканирания значително увеличава броя на пациентите, които могат да бъдат обслужени,  и по този начин увеличава производителността на системата.
Новата технология за интелигентни намотки BioMatrix Tuners автоматично се адаптира към анатомията на пациента, осигурявайки надеждни изследвания с технологиите CoilShim и Slice Adjust, сега за още по-широк спектър клинични сфери. Освен това с въвеждането на Magnetom Sola Siemens Healthineers подобрява функционалността на своите BioMatrix интерфейси за прецизна и лесна подготовка на пациента.
Повишена производителност със Simultaneous Multi-Slice
Magnetom Sola притежава множество нови приложения,  с които да се намали времето за изследване, да се увеличи потока на пациентите и да се помогне за намаляване на разходите за сканиране.
Технологията Simultaneous Multi-Slice (SMS) позволява получаването на няколко снимки едновременно, като вече ще бъде налична за широко използваната турбо ехo-спин томография (TSE). Мускулно-скелетните прегледи, които могат да представляват голям процент от изследванията с ядрено-магнитен резонанс, вече могат да бъдат съкратени като времетраене с до 46% 2. В бъдеще може да се постигне намаляване на общото време на изследването благодарение на използването на изкуствен интелект за автоматизиране на рутинните задачи. С това Siemens Healthineers дава важен принос за увеличаване на продуктивността на магнитно-резонансната томография. Освен че добавя бързина и автоматизация на рутинните изследвания като мозъчни, гръбначни и мускулно-скелетни, Magnetom Sola ще предостави и стандартизация на работния процес при клинични изследвания с по-голяма сложност, например ЯМР на цялото тяло. Whole-Body Dot Engine е наличен за първи път със система 1,5 тесла, така че такива трудни сканирания вече могат да бъдат правени в предвидими времеви отрязъци от под 30 минути с много високо качество на образа.
Нови клинични възможности за апарати 1,5 тесла
Благодарение на BioMatrix и други иновативни приложения, Magnetom Sola предлага нови и по-обширни клинични възможности за апаратите с 1,5 тесла, позволявайки на радиолозите да разширят своите услуги в сферата на ЯМР. Например, сърдечната функция може да бъде измерена, дори когато пациентът диша свободно, благодарение на технологията Compressed Sensing Cardiac Cine, което драстично подобрява преживяването на пациента по време на изследвания с ЯМР и позволява сканирането на пациенти, които не могат да задържат дъха си. Технологията Compressed Sensing Grasp-Vibe сега е налична за първи път в сегмента апарати с 1,5 тесла с Magnetom Sola. Това приложение позволява образна диагностика на черния дроб при свободно дишане – с натискане на един бутон. Сложният процес на планиране на прекъсването на дишането и вкарване на контрастното вещество вече не е необходим.
Magnetom Sola е най-новата магнитна технология от Siemens Healthineers с ниско съдържание на хелий, ефективно управление на енергията, както и напълно нова среда за пациентите. Иновативният дизайн, леките намотки с ултрависока плътност и усъвършенстваните работни процеси, със сигурност, ще направят усещането на пациентите по-приятно и ще улеснят работата на радиолозите. Технологията BioMatrix в Magnetom Sola ще бъде в основата на стабилно количествено определяне на информацията и ще е платформа за развитието на бъдещи приложения, задвижвани от изкуствен интелект. Magnetom Sola ще бъде на пазара през третото тримесечие на 2018-а.

Няма коментари:

Публикуване на коментар