Translate

неделя, 11 март 2018 г.

Време за обяд – нов документален филм за лешоядите в Източните Родопи



Отблъскващи, но привлекателни. Застрашени, но изключително полезни. Малко тромави на земята, но величествени в небето. Около лешоядите е пълно с парадокси, но въпреки всичко те са любимци на почитателите на дивата природа и търсени модели за фотографите по целия свят.
Представяме ви краткия филм "Време за обяд". Той ще ви разкрие по интересен начин много  за живота и хранителните навици на лешоядите и за заплахите, които ги дебнат днес. Основен фокус е чудатият хранителен режим и строгият трапезен етикет на тези санитари на природата. Филмът, заснет в рамките на проекта LIFE "Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите" (LIFE14 NAT/NL/000901), предлага убедителни доводи защо трябва да направим всичко по силите си, за да спасим тези същества от изчезване и да помогнем за тяхното опазване.
Във филма се разглежда и най-голямата заплаха за лешоядите – незаконното използване на отрови, и се разкриват част от методите, с които екипът на проекта се бори с деликатната ситуация в района на Родопите. Тровенето е основната заплаха за лешоядите навсякъде. За съжаление и в Източните Родопи все още има инциденти със забранени отровни вещества, които се използват за предпазване от хищници (предимно вълци). От ключова важност е на тази изключително вредна практика да се сложи край, тъй като тя е в състояние да заличи цяла популация само за няколко дни. Такъв бе случаят в Кресна, където бе отровена почти цялата популация на белоглавия лешояд в района.
Във филма ще се запознаете и с единствения в страната действащ екип за борба с отровите  - Николай Терзиев и неговия четирикрак партньор Барс, който от няколко години играе безценна роля в опазването на лешоядите в Родопите. Барс е специално обучено куче,  което патрулира в Източните Родопи и намира отровни примамки и отровени животни.



Няма коментари:

Публикуване на коментар