Translate

неделя, 11 март 2018 г.

„Българските паметници“ разкрива историята на 300 монумента



Паметниците напомнят за героите, на които са посветени, но и самите те имат своя, не по-малко интересна, съдба. Някои от тях будят възхита и стават емблеми на градовете, в които се намират. Други са поругавани, премествани, разрушавани, но притежават и свойството да „възкръсват“, когато задухат нови ветрове.
Патриотичната книга „Българските паметници“ на Иван Първанов ще ви покаже под неочакван ъгъл повече от 300 български паметници, пръснати из цялата ни родина, а и по света – нови и стари, грандиозни и скромни, прочути и позабравени. Ще ви разкаже най-любопитните моменти, от техните истории. Луксозният и красив том, тиражиран от издателство „Милениум“, ще ви срещне и с биографиите и на прочутите, и на по-малко известните, но бележити личности, увековечени в камъка – от древността до наши дни: на ханове и царе, на хайдути и революционери, на граничари и партизани, на соц величия, спортисти, интелектуалци, зевцеци... Ще научите за редица по-особени паметници като тези на песента и на благодарността, на умората и на завистта. Книгата ще ви поведе на вълнуващо пътешествие назад във времето през пространството на българщината.
„Българските паметници“ е и албум – с твърди корици и много цветни снимки, който е удоволствие за окото и ще бъде привилегия за библиотеката на всеки български дом. Разказът е увлекателен и любопитен и нито за миг не остава читателя равнодушен. Например история с криминален привкус е свързана с пренасянето от Румъния у нас на костите на Г. С. Раковски, които днес се намират в Пантеона на героя в Котел. Кап. Коста Паница скроява хитър план. В него тленните останки играят функцията на прикритие, с помощта на което през границата са пренесени открадни брилянти, оцапани в кръв.
„Българските паметници“ излиза с подкрепата на ЗАД „Армеец“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар