Translate

четвъртък, 22 март 2018 г.

Оригинални модни предложения и три дизайнерски дебюта на „Златна игла 2018“


Академията за мода присъди Годишните награди - „Златна игла 2018“ на официална церемония и гала-спектакъл. Най-авторитетната награда за мода в България получиха: Иван Донев – „Дизайнер на годината”, KNAPP – „Модна къща на годината” с дизайнери Антония Йорданова и Кристина Бъчварова, Христо Чучев – „Булчинска мода“, Елена Златева – „Най-добър млад дизайнер”, Марина Младенова – „Моден гримьор” и Дилян Марков – „Моден фотограф”.
Преди официалната церемония по традиция се състоя гала ревю-спектакъл. Той беше открит с официална колекция вечерни облекла в духа на френския шик на „Мезон Сант-Ерем“ и нейния създател и стилист – Габриела Колева. Колекцията на модната къща носи поетичния и романтичен дух на балетния стил и залага на изчистен силует, минималистичен стил, някои спортни елементи и геометрични обемни форми, които придават на облеклата модернистично излъчване. Водеща материя е коприната в различни съчетания с изтънчени платове висша мода, характерни за стила на „Мезон Сант-Ерем“. Специален гост на откриващото ревю беше актрисата Саня Борисова. Освен колекция официални вечерни облекла под основния си бранд, модната къща показа и  няколко модела като щрих от новата спортно-елегантна линия „Рошавата гарга“, собственост на „Мезон Сант-Ерем“.
„Бандерол“ с дизайнери Десислава Дамянова и Никола Карадамянов представи официална дамска и мъжка мода. Колекция пролет 2018 на модната къща подчертава индивидуализма и комфорта и носи усещане за любов и внимание към всеки детайл. Дамите се потапят в свят на изящество с прозрачни материи, дизайнерски дантели и орнаменти, 3D детайли, пищни украси и разнообразни комбинации. Предложенията за господата включват вталени сака, смели цветови решения, естествени тъкани и луксозни детайли, които носят послания за самочувствие и аристократизъм.
Три дизайнерски дебюта направиха силно впечатление на ревю-спектакъла за „Златна игла 2018“. Християна Мутафчиева представи елегантна, женствена и романтична колекция на нейния моден бранд Stone Heart, вдъхновена от „Алиса в страната на чудесата''. Младата дизайнерка влага своя личен стил и цялата си любов в дизайнерските си творения и поставя във всяка дреха сърце от „Сваровски'' в кукленски цикламен цвят, за да напомни, че всяка жена е също така скъпоценна като камъчето „Сваровски”. Талантливият обещаващ дизайнер и стилист Таня Ян показа своята първа колекция – „Вълчицата“, вдъхновена от книгата „Бягащата с вълци“. Тя представя тъмната и светлата страна на жената, изразени чрез контраста между еко кожа, сатен и флорални мотиви. Младата дизайнерка Елена Христова впечатли с дебютна колекция „ЕТНО мечта“ на модна къща „Елена Христова”. Тя предлага дамски бутикови рокли и облекла с фолклорни мотиви, които впечатляват с автентичен дизайн, вдъхновен от народното творчество. Елена Христова представи своя модерен поглед към българската народна носия с облекла, украсени с ръчно правени бродерии, орнаменти, стилизирани елементи и фолклорни мотиви, съчетани с елегантност, изтънченост и майсторство. За цялостната визия допринасят и аксесоарите към облеклата – пафтите и красивите цветя в косите.
Запазено място на сцената на „Златна игла 2018“ имаха и плетените тоалети на иновативната и находчива дизайнерка Аксел Харди, която показа своите предложения за сезон пролет-лято 2018. Колекция „Изкушение“ (Temptation) представя жената като изкусителна, женствена, интригуваща и в същото време смела и различна. Посланието на дизайнерката към дамите е да се отдадат на изкушението да бъдат различни и смели в избора си. Тоалетите са дръзки, многофункционални и комфортни, съчетани с естествена коприна и френски дантели. Аксел Харди залага на нежни, прозрачни плетива от бронзово ламе, лен и най-висококачествен египетски памук в нежни летни цветове.
Носителката на „Златна игла“ 2017 за „Модна иновация“ Мерлин Арно впечатли с колекция „Мистични багри”, която е повлияна от животинския и птичи свят на остров Борнео. Дизайнерката се завърна неотдавна от мистичния остров и е пренесла своите впечатления в колекцията си. Огромната зелено-черна пеперуда – „Бруков троидес”, най-голямата нощна пеперуда – „Атлас”, хищното цвете – „Рафлезия” и птицата „Носорог” са част от вдъхновението на Мерлин Арно за тоалетите. Бароковите и фламенко рокли, както и ежедневните облекла са създадени специално за музикалния пърформанс „Еволюция”, който се състоя в зала България. Роклите са от пера на щраус, черна американска пуйка, син паун и бяла гъска.
Словенският бижутериен бранд „Златарна Целье“ показа бижута от колекции пролет/лято 2018 г., изработени от злато, сребро и стомана, ръчна изработка в съчетание с диаманти, кристали „Сваровски“, перли, както и часовници с бранда „Ленциа“ – собственост на „Златарна Целье“. Специално за събитието марката представи и уникално колие от колекция „Империал“ с 45 диаманта. Бижутата на „Златарна Целье“ бяха съчетани с рокли, дело на Александра Петрова, възпитаник на Националната Художествена Академия.
Певицата и дизайнер Есил Дюран представи колекция в стил бохемски шик, вдъхновена от костюмите и музиката във филма „Великият Гетсби” и духа на 20-те години на миналия век – епохата на джаза. Силно подчертаната женственост е характерна за стила на дизайнерката, а парти излъчването на колекцията е подсилено от пера, пайети и ресни, богато украсени с мъниста и дантели.
Ревю-спектакълът закри „Ла фоа“ с дизайнерски екип Вяра Станчева и дъщерите ѝ Деница и Мария Станчеви. Модната къща показа най-новата си колекция официални облекла „Либере"  - „Освободена“, в която жената освобождава повечето си лица и ги превръща в произведение от форми и цветове, деликатно съчетаващи няколко стила. Специален гост на дефилето беше Йордана Димитрова, носител на приза „БГ модна икона 2017“ с дъщеричката си Каролина.
Водеща на гала-вечерта беше чаровната Гери Дончева, облечена в тематичен тоалет в златно на модна къща „Мезон Сант-Ерем“. Подготовката и хореографията на ревю-спектакъла бяха дело на Боян Караиванов. За грима на манекените се погрижиха гримьорите – Марина Чанева, Веселина Спирова и асистент гримьорите Росина Георгиева и Ася Даскалова. Прическите бяха дело на Надежда Радева и салон за красота „Бюти клуб“.


Няма коментари:

Публикуване на коментар