четвъртък, 22 февруари 2018 г.

Мафиотските босове възкръсват в книгата „Големите убийства на прехода“Повечето от знаковите атентати, отнели живота на прочутите мафиотски босове, остават неразкрити и до днес, предизвиквайки неспирно любопитство и генерирайки безброй многопосочни версии. На огромния обществен интерес към кървавите саморазправи отговоря новата книга „Големите убийства на прехода“ на съставителите Гергана Танева, Чавдар Иванов и София Петрова - издателство „Милениум“.
Документалният том, с много снимки, възкресява биографиите на Васил Илиев, Иво Карамански, Поли Пантев, Илия Павлов, Филип Найденов-Фатик, Стоил Славов, Димата Руснака, Георги Илиев, Емил Кюлев и други известни фигури, отговаря на въпросите как босовете на мафията изградиха своите подземни и легални империи; как бяха убити; кои са килърите им и кой стои зад мокрите поръчки
„Ранните години на българския преход създадоха подходяща среда за възникването на мутренските групировки и силовите структури. Момчетата в черно, както бяха наричани, превърнаха в печеливш бизнес кражбите на автомобили, рекета, силовите застраховки, нарушаването на югоембаргото, възползвайки се от липсата на ясни правила и стабилно държавно управление. Възникваха и процъфтяваха подземни империи, в които се вливаха финансовите потоци от търговията с наркотици и оръжие. Управляваха ги млади бизнесмени, доскорошни спортисти, често с предишни криминални прояви. За броени години тези мъже се превърнаха в едни от най-популярните лица на времето си. Много от тях успяха да легализират бизнеса си и дори да печелят обществени адмирации. Въпреки това малцина надживяха 40-годишна възраст. Неписаните правила на подземния свят повеляват, че когато някой започне да пречи твърде много, е дошло време да бъде отстранен.“, се казва в предговора на премиерното разследване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар