Translate

понеделник, 19 февруари 2018 г.

ПИСМО ДО МЕДИИТЕ от Българската медицинска хомеопатична организация




                                                            Уважаеми дами и господа,

Академик Юхновски е инициирал кампания в рамките на БАН, насочена срещу хомеопатията и срещу нейното изучаване в Медицинските университети.
Кампанията достигна апогея си с изпращането на писма до ректорите на Медицинските университети с препоръка за прекратяване на обучението на студентите по хомеопатия и със стартирането на „дискусия“ в множество печатни и електронни медии и телевизионни предавания. За нас, като лекари  с допълнителна квалификация по клинична хомеопатия, подобен подход е абсолютно неприемлив и погазващ елементарни етични правила.
Публикуваното писмо, „подписано“ от членове на БАН, цитира тенденциозно подбрани документи и становища.
То квалифицира преподаването на хомеопатия в Медицинските университети като „анахронизъм“ ..., самата хомеопатия, като „лъженаучен принцип, противоречащ на основните принципи на физиката и химията“.
Дискусия, дирижирана от физици и химици, хора без нужната медицинска квалификация, е подвеждаща за академичната медицинска общност, а последвалите публикации са обида  към квалифицирания труд на над 2500 български лекари с допълнителна квалификация по Клинична хомеопатия, упражняващи своята дейност  съгласно изискванията на  Закона за Здравето /раздел VI/.
В  предложението за прекратяване на изучаването на хомеопатия в Медицинските университети  се цитира половинчато и тенденциозно Декларацията на  Научния консултативен съвет на европейските академии /EASAC/. Тази декларация  определя  хомеопатията като потенциално опасна главно по  две причини - забавяне на първия контакт с лекар и последствията от това, както и лош контрол на качеството на произвежданите хомеопатични препарати.
EASAC: "Използването на хомеопатията подтиква пациента да забави търсенето на подходяща медицинска помощ или по-лошо – възпира го".
EASAC: "Има потенциални проблеми с безопасността поради лошо наблюдение на производствените методи, което изисква по-голямо внимание към контрола на качеството и оценката на неблагоприятните ефекти ".
Това наистина е така в някои страни, където с хомеопатия се занимават не-лекари и те сами си приготвят лекарствата. Но тази констатация не е валидна за болшинството европейски страни, в които хомеопатия практикуват само лекари и хомеопатичните лекарства подлежат на регистрация и строг контрол, и се отпускат само в аптечната мрежа, както и останалите лекарствени препарати.
В България,  клинична хомеопатия - единственото течение в хомеопатията, което се преподава в Медицинските университети,  се практикува само от лекари и използва хомеопатични продукти, които са произведени по всички правила на добрата производствена практика, регистрирани са като лекарствени продукти в Изпълнителната агенция по лекарствата и се отпускат в аптеките.
Разрешението за пускане на пазара в Европейския съюз на хомеопатични лекарствени продукти за хуманна употреба се регулира от Директива 2001/83/ЕО, допълнена със специални разпоредби относно доказателствата за качество, безопасност и ефикасност, съдържащи се в Директива 2003/63/ЕО. В Европейския съюз, подобно на всички фармацевтични продукти, разрешените хомеопатични лекарства отговарят на най-високите стандарти за производство и контрол на качеството.
Следователно, първият контакт на  пациента  е с лекар , чиято  квалификация в конвенционалната и неконвенционална медицинска практика му позволява да избере най–подходящия за неговото здравословно състояние метод.
И Европейският парламент и Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа  излизат с резолюции, които не само не отричат неконвенционалните методи на лечение (в това число и хомеопатията), а предлагат и по-голяма хармонизация в рамките на Европейския съюз. В отговор на това, миналата година беше приет Европейски стандарт за лекари с допълнителна квалификация по хомеопатия.
В заключение бихме желали да припомним,  че спорове и несъгласия по отношение прилагани методи на диагностика и лечение, съгласно Кодекса  по професионална етика на лекарите в Република България, не могат да бъдат обект на медийна полемика. Предполагаме, че тези принципи са залегнали и в Кодека на Етичната комисия при БАН.
Оставаме с готовност да продължим разговорите на професионално ниво.
                   
                                       С уважение, 
                                       Д-р Петко Загорчев,
                                       Председател на БМХО
                                       Председател на Етичната комисия на БЛС


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар