Translate

понеделник, 19 февруари 2018 г.

Проф. д-р Гьокхан Яджъ консултира пациенти с диабет тип 2 и затлъстяване



Турският специалист дава съвети на отворени врати в София

Проф. д-р Гьокхан Яджъ пристига у нас, за да се срещне с пациенти, които се нуждаят от хирургическо лечение на наднормено тегло и диабет тип 2. Консултациите със специалиста с над 25-годишен опит са безплатни и ще се проведат на 22 февруари в централния офис на болница Гювен Анкара в София (бул. „Цар Освободител“ 14, сграда Ландмарк, етаж 5), като записванията трябва да се направят предварително на тел. 0890187777.
Проф. Яджъ е завършил Военномедицински факултет Гюлхане. Бил е научен сътрудник в Университет Мадисон, Уисконсин, САЩ - Отделение по трансплантация. През 2005 г. е обявен за почетен член на престижния университет. През 2010-а завършва курс по роботизирана хирургия Да Винчи, Страсбург - Франция, Програма за бариатрична и метаболитна хирургия. Той специализира и в Медицински център АСАН, Южна Корея по Програма за Трансплантация на черен дроб жив донор.
Лекарят от престижната турска болница Гювен Анкара е специалист по Обща и Онкологична хирургия,  трансплантации на органи,  метаболитна и бариатрична хирургия. В  болница Гювен Анкара през 2015-2016 година са оперирани над 400 пациента с наднормено тегло. 100% от оперираните са свалили излишните килограми.
При 80% от хората страдащи от диабет тип 2 се забелязва и проблем с наднорменото тегло. Всички въпроси свързани с тези проблеми могат да бъдат отправени към турския специалист на отворени врати в София на 22 февруари.
Д-р Яджъ е водещ отделението по Бариатрична и метаболитна хирургия на Гювен Анкара. Той е специалистът, който преди повече от две години оперира режисьорът Люси Иларионов, отслабнал драстично след интервенцията. Иларионов освен наднормено тегло имаше и диабет, кръвната му захар беше стигнала над 17, но в следствие на операцията успя да се нормализира и да премахне болестта.
"Дефиницията на диабета е повишена стойност на глюкозата в кръвта над нормалните нива. Високото ниво на кръвната захар чрез обръщението в тялото би могла да навреди на някои от тъканите или органите и последствията от тези вреди в дългосрочен план биха могли да бъдат смъртоносни", коментира проф. д-р Ягджъ. При пациентите страдащи от затлъстяване и диабет тип 2 целта на метаболитната хирургия е да подобри високото ниво на кръвната захар и останалите метаболитни нарушения. По този начин се възпрепятстват усложненията, които биха могли да бъдат предизвикани от диабета и се осигурява по-здравословен начин на живот за пациентите в дългосрочен план. От друга страна не всеки пациент би могъл да е подходящ за тази операция. "Възрастта на пациента, физическото му състояние, историята на здравословното му състояние и наличния инсулинов резерв, имат голяма роля за успеха на операцията", казва специалистът от "Гювен Анкара". Дали пациентът е подходящ за метаболитната хирургия се оценява от мултидисциплинарен екип, в който взимат участие хирурзи със специализация в лечението на диабета, специалисти по ендокринология, анестезиолози и диетолози.

Няма коментари:

Публикуване на коментар