Translate

понеделник, 29 януари 2018 г.

СБАЛАГ “Майчин дом” организира безплатни консултации за пациенти по повод Европейската седмица за борба с рака на маточната шийка



Прегледите в най-голямата акушеро-гинекологична бoлница у нас ще се провеждат между 29 януари и 2 февруари от 13 до 16 ч. Консултациите ще се извършват само с предварително записан час с обаждане между 13 и 15 ч. на телефон +359 2 9172 200.
“Ракът на маточната шийка е социално значимо злокачествено заболяване, причинено от човешки папиломен вирус (HPV). В България има много висока заболеваемост и смъртност. Всеки един ден у нас умира жена, вследствие на рака на шийката на матката.HPV обаче протича без симптоматика. Когато инфекцията с човешкия папиломен вирус продължава твърде дълго време, той влиза в клетките, променя генетичната информация и започва да се развива предрак, който може да премине в рак. Развитието на РМШ също протича без симптоми. Затова профилактичните прегледи са изключително важни”, коментира изпълнителният директор на “Майчин дом” доц. Иван Костов.
Редовните профилактични прегледи са от съществено значение за здравето на жената, защото ранното диагностициране на ракът на шийката на матката е определящо за по-нататъшното лечение. Това е и причината “Майчин дом” да създаде единствената по рода си в България лаборатория за изследване и установяване на различни заболявания, сред които е и човешки папиломен вирус. Новото оборудване отговаря на световните стандарти и позволява прецизно изпълнение на изследванията с точност до 100% и без възможност за грешка, понеже всички процеси се извършват от машините и няма човешка намеса. В лабораторията може да се диагностицират 80 от щамовете на HPV, в които влизат високо, средно и ниско рисковите от тях.
Изследване за HPV трябва да си правят всички, които водят полов живот. Вирусът се предава от контакт кожа в кожа и лигавица в лигавица. Ако се диагностицира пациент с HPV, дори високо рисков, това не значи, че има рак.

Няма коментари:

Публикуване на коментар