Translate

понеделник, 29 януари 2018 г.

Уролозите в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда извършиха първата у нас роботизирана цистектомия с изграждане на пикочен мехур



Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда продължава да надгражда и развива роботизираната хирургия, като най-модерния и щадящ към пациентите метод за решаване на сложни хирургични казуси.
Пациент с рак на пикочния мехур е опериран успешно чрез системата DaVinci в на продължила близо 6 часа операция.  В рамките на интервенцията първо е отстранен пикочният мехур и прилежащите лимфни възли в малкия таз, а след това е изграден нов пикочен мехур. Това е резервоар за урина, изграден от тънко черво на пациента, който създава механизъм за отвеждане на урината, възможно най-близък до естествения. Изграждането на такъв резервоар е алтернатива, която спестява необходимостта урината да се отвежда извън тялото през изкуствено създадени отвори и позволява пациентът да запази оптимално качество на живота.
Обичайно в България цистектомията се извършва с отворен оперативен разрез, а в Токуда от няколко години практиката е радикалното отстраняване на пикочен мехур да се извършва лапароскопски, през няколко малки дупчици в корема. Робот-асистираната цистектомия с хирургичната система DaVinci е естествена еволюция на уменията и технологичното развитие на урологичния екип, начело с д-р Калоян Давидов. В реализирането й участват още д-р Асен Александров, д-р Адриан Попов и операционна сестра Рая Чонкова. Предимствата на робот-асистираната цистектомия пред лапароскопската е в изключителната прецизност на робота. Системата разполага с десеткратно оптично увеличение, спрямо до 5 пъти при лапароскопската апаратура, което дава много по-добър поглед върху оперативното поле. Инструментите на Da Vinci са създадени с подвижността на човешка китка, която липсва на лапароскопския инструментариум и позволява изключителна хирургична прецизност. За пациента това означава минимална кръвозагуба, минимална травма и бързо възстановяване.
Докато радикалната простатектомия с роботизирана хирургия вече е рутинна, робот-асистираната цистектомия с изграждане на изкуствен пикочен мехур е уникална за България операция и сравнително рядка в европейски мащаб. Операцията е с висока сложност и изисква висококвалифициран мултидисциплинарен екип, технологична и инфраструктурна обезпеченост. „Необходим е екип, който се състеои не само от хирурзи, но и от изключително качествени анестезиолози и реаниматори, с каквито ние за щастие разполагаме, и без които не бихме могли да предприемем такъв авангарден ход... Голямата хирургия е процес, тя не е събитие, и не навсякъде болниците разполагат с всичко това, което е събрано тук.“ – разказа началникът на отделението по Урология д-р Калоян Давидов.
Към екипа сертифицирани за роботизирана хирургия уролози наскоро се присъедини и д-р Асен Александров след обучение в Германия. Разширението на екипа позволява на хирурзите да се допълват и да работят в тандем, като осигуряват по-високо качество на хирургичното действие, концентрация и ефективност във всеки един момент от операцията.
През 2017 г. в Токуда са направени около 20 лапароскопски цистектомии, като при повече от половината от тях е конструиран нов пикочен мехур.

Няма коментари:

Публикуване на коментар