Translate

понеделник, 22 януари 2018 г.

Заработи първата камера за живо наблюдение на белоглави лешояди в Източните Родопи



В края на миналата година заработи първата на Балканите камера за живо наблюдение на гнездо на белоглав лешояд в Източните Родопи. Въпреки че до този момент все още няма постоянни пернати обитатели, камерата вече разкрива интересни и вълнуващи детайли от живота на редките птици. През последния месец различни белоглавите лешояди посещават гнездовата ниша, но я използват предимно за почивка. Ако гнездото бъде заето, ще може да се наблюдава в реално време живота на тези редки птици. Очаква се още технологията да предостави ценна информация за поведението им при отглеждане на малките и хранителните навици, което ще помогне за по-доброто опазване на вида. Камерата бе поставена през декември от eкип от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и фондация По-диви Родопи.
Зимата е интересно време за любителите на тези птици и любопитните, които искат да надникнат в тайнствения живот на белоглавите лешояди. През декември и януари величествените птици си избират ниша в скалите, където да загнездят. Гнездото се строи бързо основно от сухи треви и малко клечки, така че ако двойка го хареса може да го „обзаведе“ само за няколко дни. В края на януари и началото на февруари повечето белоглави лешояди снасят единственото си яйце, за което двамата родители неуморно ще се грижат в следващите 2 месеца когато ще се излюпи новия живот. До края на месеца ще стане ясно дали ще може да наблюдаваме на живо живота на някоя двойка белоглави лешояди. Лешоядите се славят като грижовни родители. Двамата партньори се сменят при мътенето на яйцето и отглеждането на малкото.Да се надявам, че ще може да се докоснем до тези интимни моменти от живота на лешоядите през следващите месеци.
Вече всеки може да следи какво се случва в гнездовата ниша и  да очакваме първите обитатели. Може да следите на живо канала и в You tube канала, а скоро и на сайта на проекта. 
Засега камерата ще излъчва на живо само през деня поради опасения, че нощните снимки може да притеснят птиците. Камерата в гнездовата ниша бе монтирана с разрешение на Министерството на околната среда и водите и по време на поставянето й са взети всички необходими мерки и не е допуснато безпокойство на вида. Спазени са и всички забрани на защитената територия.
Поставянето на камерата се осъществява в рамките на петгодишен LIFE + проект „Опазване на черния и белоглавия лешояд в Родопите“, разработен от Rewilding Europe, в партньорство с Фондация По-диви Родопи, Българското дружество за защита на птиците, WWF Гърция, Фондация за опазване на лешоядите и Гръцкото орнитологично дружество. Проектът цели да възстанови и разшири популациите на белоглавия лешояд и да се върне черния лешояд в тази част на Балканите.







Няма коментари:

Публикуване на коментар