Translate

сряда, 10 януари 2018 г.

Нов лазер разбива камъни в пикочната система и бъбреците в Болница „Тракия“



Камъни с големина до 1см , запушили пикочните канали на пациент, бяха безкръвно разбити и изведени с помощта на модерна лазерна апаратура от уролозите на Болница „Тракия“. От есента на миналата година в урологичен сектор на болницата се използва модерната лазерна методика за разбиване на камъни в пикочната система и бъбреците Rhapsody H-30на водещия производител на медицинска техника CookMedical. Досега с лазерната методика медиците са помогнали на близо 20 пациенти, страдащи от камъни в пикочния мехур или пикочните канали.
-Ендоскопската апаратура ни позволява да достигнем до камъните през естествените отвори на тялото на пациента с изключително тънък, гъвкав инструмент, от върха на който се излъчва холмично лазерно влакно, обясни д-р Емил Петков, началник на сектор „Урология“ в болница „Тракия“. Лазерният лъч е с мощност 30W и дълбочина на проникване само 1 милиметър. Ефективен е единствено, когато инструментът се допре до камъка, тъй като водната среда около него неутрализира действието на лъча. Това го прави безопасен за тъканите, които няма как да бъдат неволно наранени. Системата има променлива ширина на импулса, за да се сведе до минимум миграцията на камъка. Лекарите могат да избират от широка гама холмични лазерни влакна, създадени специално за системата Rhapsody H-30.
„Модерното оборудване и богатия ни опит в безкръвните ендоскопски операции позволяват да достигнем по безкръвен път до камъните и да ги фрагментираме с помощта на лазера на изключително малки частици, които пациентът изхвърля по естествен път. Когато видът и големинета на камъка не позволяват да бъде разпрашен, той се разбива на сравнително дребни фрагменти, които инструментът улавя с помощта на допълнителни приспособления, като примки и щипки, и ги извежда от мястото на запушването“, поясни д-р Петков.
Лазерът Rhapsody H-30 е ефикасен за разбиване на камъни по цялата пикочна система – пикочен мехур, уретери, бъбреци. Използването на гъвкави ендоскопски инструменти преодолява ограниченията заради местоположението на камъка.
Успехът на миниинвазивната интервенция до голяма степен зависи от опитността на уролога, разположението, големината и вида на камъните. Процедурата по отстраняване на камъка може да трае само няколко минути, но е възможно да продължи и няколко часа. При по-големи и твърди камъни е възможно отстраняването им да стане на 2 и дори на 3 етапа, без допълнително травмиране на пациента. Целта е тази методика да замести, доколкото е възможно, отворените операции. Когато е невъзможно да се достигне през естествените отвори до много големи камъни, се прави канал през кожата на пациента и се прониква  в самия бъбрек с последващо фрагментиране.
Процентът на хората, страдащи от камъни в бъбреците, е голям. Съществуват и други ефективни методи за разбиване на камъни, но лазерният започва да се налага като основен както в Европа, така и в България. Той може да бъде прилаган и по спешност при пациенти, изпаднали в остра бъбречна криза, като се постига бързо обезболяване.
Процедурата се покрива от НЗОК, като има доплащане от страна на пациента между 300 и 500 лв., в което са включени и необходимите консумативи и анестезия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар