Translate

понеделник, 22 януари 2018 г.

Екипът "Руните говорят 2" - дебютна изложба в Националния музей на образованието - Габрово



С фотоизложбата "Неразказаната приказка за българската история" Националният музей на образованието - Габрово започва нова музейна рубрика под същия наслов. Това съобщи директорът на музея г-жа Мая Карагьозова в интервю за регионалния всекидневник "100 вести". Посетителите на музея ще могат да видят нещо ново и различно, неизвестни и неочаквани факти от българската история, разказани от един интердисциплинарен изследователски екип в състав Борислав Стамов, Мила Салахи, Патриция Кирилова, Поли Паскова, Стефан Ганев, Николай Иванов и Даниел Калчев. 
Амбициозните изследователи, обединени в "Екип 2 - Руните говорят", имат за цел да възстановят изгубеното знание на нашите предци и да докажат, че българите стоят в основата на световната цивилизация. Създали са собствен метод за разчитане на древното българско руническо писмо Първото гостуване на "Екип 2 - Руните говорят" в Националния музей на образованието започва на 18 април с изложбата "Неразказаната приказка за българската история".
През изминалата година "Руните говорят 2" направи значими изследвания за българската история, като преведе и оповести посланията, запазени в трите пръстена на цар Кубрат, в печата на Тервел-Триберий и неразкрити до този момент факти за Атила. А преди дни преводът от печата на цар Борис Първи предизвика голям обществен интерес с доказването на неговата императорска власт, обхванала не само България, но и Източната Римска империя. За което свидетелстват и редица други документи, които официалните ни историци упорито пренебрегват вече 30 години.
За деня на Будителите - 1 ноември, екипът получи и отличие за своята всеотдайна дейност от Организацията на Обединените българи, с партньорството на Салон Журналист към СБЖ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар