Translate

събота, 9 декември 2017 г.

Здравният министър Кирил Ананиев: За всеки пациент са осигурени най-модерните прилагани в Европа и по света медикаменти



„Искам да се обърна към всички хора, които имат нужда от лечение на тежки заболявания. В момента се извършва огромна манипулация от малък брой хора, които обслужват частни корпоративни интереси, манипулирайки и използвайки една много чувствителна тема – здравето на българина, в това число здравето на нашите деца“, посочи министър Ананиев по повод днешния протест и ветото на Президента върху част от Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. Министърът беше категоричен: „Няма заболяване, което да не е осигурено с най-модерните прилагани в Европа и по света медикаменти“.
Кирил Ананиев посочи, че на провелия се тази седмица в Брюксел Съвет на министрите на здравеопазването повечето му колеги, са споделили опасение, че новите молекули влизат на пазара, невинаги минали през оценка на здравните технологии. Общоевропейски са притесненията относно натиска на фарма индустрията да вкара възможно най-бързо новите си молекули, за да може  максимално бързо да възстанови направените инвестиции. По тази причина голям брой европейски държави са въвели механизъм, при който в продължение на две до три години въпросните молекули се използват, без да бъдат заплащани от публичен здравен фонд.
Необходимо е да бъдат направени клиничните изпитвания и едва когато сме сигурни в терапевтичния ефект въпросните молекули да бъдат реимбурсирани от Касата, за да не се рискува здравето на гражданите, обясни министърът. Той предупреди, че е имало случаи, в които пациенти получават сериозни травми, в следствие прилагането на нови, неизпитани лекарствени продукти: „Има случаи даже, в които се стига до фатален край. Много внимателно трябва да разсъждаваме по темата за новите молекули. Трябва да търсим баланса, защото не винаги новите молекули, преди тяхното изпитване носят положителен ефект върху лечението на хората“.
Министърът на здравеопазването се обърна и към Президента на Република България като определи мотивите му, че ако ги няма тези нови молекули, няма да бъдат гарантирани конституционните права на българските граждани и че гражданите няма да бъдат равнопоставени пред закона, като несериозни. „Аз съм писал мотиви към вето на Президент и мисля, че тези хора, които пишат мотивите на Президента, трябва да бъдат по-добре запознати с материята”, заяви още Ананиев.
„През седмицата чухме много обвинения, много обиди, наричаха ни по най-различни начини. Вглеждайки се в кадрите, които вие излъчихте, забелязах хора, които ги виждаме по различни протести, независимо от темата, по която се дебатира.  Това показва организираният характер на този протест. През седмицата обаче излязоха и български учени, излязоха и директори на болници, които се занимават професионално с лечението на българските граждани. Те, според мен, казаха истината и доказаха тезата, която се опитвам да докажа и аз пред вас“, коментира още Ананиев.
В заключение министърът посочи, че Позитивният лекарствен списък на България разполага с една от най-широките гами лекарства и е с доказан терапевтичен ефект, похвали за което е получил от европейските си колеги.

Позиция на МЗ относно обявеното от Президента на Р. България вето върху параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК за 2017 г.



Налагането на вето върху бюджета на НЗОК означава връщане в изходна позиция и абсолютна невъзможност да се ползват предимствата, предоставени от новия по-голям бюджет за здравеопазване. С него се осигуряват с 407 милиона повече средства за лекарства, болнична и извънболнична помощ и зъболечение.
Чрез него е намерена правилната рамка, в която публичният фонд може да осигури финансиране на всички здравноосигурени лица за всички здравноосигурителни случаи. Постигнат е правилният баланс между първичната, специализираната и болничната медицинска помощ, медицинските изследвания, денталната помощ, медицинските изделия и лекарствените продукти.
Всеки един закон при необходимост може да бъде променян по волята на Народното събрание. Спирането му е необосновано и категорично е в ущърб на интересите на пациента.

Стартира кампания „Дни на отворените врати” по туберкулоза в цялата страна



В периода 11-15 декември ще се проведат безплатни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулоза във всички областни градове на страната.
Това е четвъртата кампанията „Седмица на отворените врати” за 2017 г. Инициативата се осъществява по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” (2015-2018) към Министерството на здравеопазването и е финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.
По време на „Седмицата на отворените врати” на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.
По време на третата кампания за 2017 г., която се проведе през месец септември, анкетирани за туберкулоза са 3 079 лица, от тях в риск от туберкулоза - 1 738, на които са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 34 лица с туберкулоза и 72 лица с латентна туберкулозна инфекция. На всички се прилага безплатно лечение и химиопрофилактика. Най-много лица са преминали в МБАЛ „Св. Георги“ - Пловдив, СБАЛПФЗ - Бургас, СБАЛПФЗ - Пазарджик, МБАЛ „Д-р Иван Селимински” - Сливен, МБАЛ - Силистра и СБАЛПФЗ - Враца.
От началото на 2017 г. общо анкетирани за туберкулоза са 9 574 лица, на 5873 лица в риск за туберкулоза са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 97 лица с туберкулоза, които са започнали лечение, и 445 лица с латентна туберкулозна инфекция, които провеждат химиопрофилактика.
По време на проведените за периода 2009 г. – септември 2017 г. „Седмици на отворени врати”  анкетираните за туберкулоза 99 691 лица. Броят на лицата, диагностицирани с туберкулоза и насочени за лечени, е 1 099 лица. Други 3 906 лица са открити с латентна туберкулозна инфекция и са обхванати с химиопрофилактика.
През годините кампанията е доказала своята ефективност както за откриване на лица с туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, така и за ефективна превенция на туберкулозата в страната.

ARPharM: Спрените за българските пациенти лекарства са нови за България, но са утвърдени и широко използвани в Европа



Директорът на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) Деян Денев, заяви:
-Новите лекарствени терапии, които ще останат недостъпни за българските пациенти и през 2018 г. заради мораториума върху заплащането им от НЗОК, от години са утвърдени и широко използвани в повечето европейски държави. Някои от тях са животоспасяващи, дават повече възможности за лечение, а в някои случаи може дори да са по-изгодни за НЗОК.
Лекарствата, които мораториумът ще засегне, са нови за България, но са разрешени за употреба от Европейската агенция за лекарства преди средно 3 години. Медикаментите са достъпни за пациентите в средно 15 държави от ЕС, като се заплащат от обществени фондове. Тези терапии са препоръчани за заплащане на базата на оценка на здравните технологии на основата на достатъчно доказателства за терапевтичната полза от тях, за това че доказано удължават продължителността на живота и подобряват качеството му или намаляват усложненията от основното заболяване. В определени случаи липсва алтернатива за лечение на заболяването или разходите за терапия с лекарствения продукт в сравнение на разходите за терапия с наличните алтернативи са по-ниски. За засегнатите терапии са сключени или предстои сключване на договори за отстъпки с изгодни за НЗОК условия.


--------
Сред новите терапии, засегнати от мораториума заради мораториума върху заплащането им от НЗОК, са:
-Obinutuzumab и Venetoclax за лечение на хронична лимфоцитна левкемия (ХЛЛ), раково заболяване на кръвта и костния мозък, които са нови възможности лечение на пациентите с ХЛЛ със съпътстващи заболявания, за които терапевтичните възможности на лечение са ограничени или които не се повлияват от досегашните терапии. Новите терапии водят до намаление на риска от прогресия или смърт, подобрение на преживяемостта без прогресия и увеличаване на времето до ново антилевкемично лечение.
Obinutuzumab е разрешен за употреба от Европейската агенция по лекарствата преди 3 години и половина, през юли 2014 г., и се реимбурсира в 17 европейски държави - Словакия, Испания, Словения, Белгия, Чехия, Финландия, Дания, Великобритания, Германия, Франция, Гърция, Ирландия, Латвия, Холандия, Полша, Португалия, Швеция. Venetoclax е разрешен за употреба от Европейската агенция по лекарствата преди 1 година, през декември 2016 г., и се реимбурсира в 11 европейски държави - Германия, Великобритания, Италия, Холандия, Дания, Австрия, Гърция, Словения, Унгария, Чехия, Словакия.
-Nintedanib (сключен договор за отстъпка с НЗОК) и Pirfenidone за лечение на идиопатичната белодробна фиброза - рядко, фатално, прогресиращо белодробно заболяване, което води до прогресивно влошаващ се задух и необратимо влошаване на белодробната функция. Новите терапии забавят напредването на болестта, намаляват годишната загуба на белодробна функция, подобряват контрола върху симптомите на болестта и удължават времето без прогресия, както и общата преживяемост при пациентите с това заболяване, за което към момента НЗОК не осигурява лечение.
Nintedanib е разрешен за употреба от Европейската агенция по лекарствата преди 3 години, през януари 2015 г., и се реимбурсира в 18 европейски държави - Австрия, Белгия, Гърция, Естония, Дания, Германия, Литва,Италия, Словения, Испания, Ирландия, Португалия,Финландия, Франция, Хонландия, Унгария, Швеция, Великобритания. Pirfenidone е разрешен за употреба от Европейската агенция по лекарствата преди близо 7 години, през февруари 2011 г., и се реимбурсира в 22 европейски държави - Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Ирландия, Литва, Латвия, Исландия, Холандия, Норвегия, Словения, Румъния, Швеция, Гърция, Германия, Испания, Франция, Италия, Великобритания, Португалия.
-Blinatumomab за лечение на остра лимфобластна левкемия, която е рядко и фатално злокачествено заболяване. Напълно новата имунотерапия предизвиква бързо и трайно повлияване при популация от пациенти, които по-рано са лекувани интензивно с химиотерапия, като дава възможност на собствената имунна система на пациента да се прицели и унищожи злокачествените клетки за постигане на трайна ремисия или качествена трансплантация, което увеличава дългосрочната преживяемост на възрастни пациенти с остра лимфобластна левкемия.
Терапията е разрешена за употреба от Европейската агенция по лекарствата преди 2 години, през ноември 2015 г., и се реимбурсира в 12 европейски държави - Австрия, Великобритания, Германия, Люксембург, Финландия, Франция, Холандия, Гърция, Дания, Италия, Унгария, Словакия.
-Carfilzomib (сключен договор за отстъпка с НЗОК) за лечение на множествен миелом действа като блокира протеазомата - система в клетките, която разгражда белтъците, когато са увредени или вече не са необходими; чрез предотвратяване на разграждането на белтъците в раковите клетки, съдържащи по-голямо количество анормални белтъци, carfilzomib причинява унищожение на раковите клетки.
Терапията е разрешена за употреба от Европейската агенция по лекарствата преди 2 години, през ноември 2015 г., и се реимбурсира в 13 европейски държави - Австрия, Белгия, Германия, Люксембург, Финландия, Холандия, Дания, Италия, Швеция, Гърция, Португалия, Испания, Румъния.
-Tofacitinib за лечение на възрастни пациенти с умерено тежък до тежък активен ревматоиден артрит, които са имали недостатъчен отговор или непоносимост към предходно лечение с едно или повече болестопроменящи антиревматични лекарства. Новото лечение е под формата на филмирани таблетки, което е значително предимство спрямо лекарствата, за които се налага инжектиране или вливане, и води до бързо, значимо и клинично приложимо подобрение в симптомите на заболяването и физическата функция.
Терапията е разрешена за употреба от Европейската агенция по лекарствата преди 9 месеца, през март 2017 г., и се реимбурсира в 12 европейски държави – Дания, Германия, Англия, Словения, Испания, Унгария, Ирландия, Австрия, Хърватска, Швеция, Норвегия, Холандия.
-Palbociclib е първият, получил одобрение от Европейската медицинска агенция, нов клас медикамент за лечение на хормонално позитивен/ ХЕР-2 негативен метастатичен рак на млечната жлеза, който в комбинация с летрозол или фулвестрант води до статистическо и клинично значимо подобрение в забавяне разпространението на заболяването, сравнен с лечение със само един от компонентите, при добър профил на безопасност с потенциално поносими и контролируеми странични реакции.
Терапията е разрешена за употреба от Европейската агенция по лекарствата преди една година, през ноември 2016 г., и се реимбурсира в 12 европейски държави – Германия, Великобритания, Словения, Австрия, Дания, Исландия, Белгия, Люксембург, Норвегия, Холандия, Швейцария, Швеция.
-Alemtuzumab за лечение на множествена склероза (МС) e терапевтична алтернатива, която с по-високата си ефикасност и дълготраен ефект значително променя начина на лечение,
преминавайки от хронична терапия към лечение, осигуряващо трайно и значимо намаление на пристъпите и на инвалидизирането. Наблюдаваните ползи за пациентите могат да продължават години след последния терапевтичен курс.
Терапията е разрешена за употреба от Европейската агенция по лекарствата преди повече от 4 години, през септември 2013 г., и се реимбурсира в 21 европейски държави - Белгия, Хърватска, Кипър, Дания, Великобритания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Литва, Люксембург, Холандия, Норвегия, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Швейцария.
-Vortioxetine за лечение на лечение на голям депресивен епизод при възрастни, който има съизмерима ефективност и по-добър профил на безопасност спрямо наличните антидепресанти и значимо подобрява когнитивната функция, функционирането и производителността на труда.
Терапията е разрешена за употреба от Европейската агенция по лекарствата преди 4 години, през декември 2013 г., и се реимбурсира в 17 европейски държави - Франция, Латвия, Гърция, Словакия, Литва, Португалия, Испания, Италия, Словения, Чехия, Унгария, Финландия, Дания, Холандия, Швеция, Хърватска, Великобритания.
-Оsimertinib е персонализирана терапия за лечение на недребноклетъчен рак на белия дроб който забавя 2.5 пъти прогресията на заболяването в сравнение с химиотерапията при добър профил на поносимост.
Терапията е разрешена за употреба по ускорена процедура от Европейската агенция по лекарствата преди близо 2 години, през февруари 2016 г., и се реимбурсира в 13 европейски държави - Австрия, Белгия, Великобритания, Люксембург, Холандия, Италия, Полша, Словения, Румъния, Словакия, Португалия, Дания, Гърция.
-Regorafenib които е единствена терапевтична опция за трета линия на лечение на пациенти с гастро-интестиналнален стромален тумор.
Терапията е разрешена за употреба от Европейската агенция по лекарствата преди 3 години и половина, през август 2015 г., и се реимбурсира в 18 европейски държави - Австрия, Белгия, Гърция, Дания, Италия, Испания,Кипър, Люксембург, Норвегия, Португалия, Словения, Словакия, Финландия, Франция, Холандия, Хърватска, Швеция, Швейцария.
-Aflibercept които е единствена терапевтична опция за пациенти с дегенерация на макулата свързана с възрастта.
Терапията е разрешена за употреба от Европейската агенция по лекарствата преди 5 години, през ноември 2012 г., и се реимбурсира в 23 европейски държави - Австрия, Белгия, Гърция, Германия, Дания, Италия, Испания, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Норвегия, Полша, Португалия, Словения, Словакия, Финландия, Франция, Холандия, Хърватска, Швеция, Швейцария, Унгария.
-Pixantrone dimaleate е монотерапия без аналог за лечение на трета и четвърта линия на възрастни пациенти с многократно рецидивирал или рефрактерeн агресивeн неходжкинов B-клетъчeн лимфом.
Терапията е разрешена за употреба от Европейската агенция по лекарствата преди 5 години и половина, през май 2012 г., и се реимбурсира в 11 европейски държави - Австрия, Германия, Великобритания, Норвегия, Холандия, Ирландия, Франция, Гърция, Словакия, Словения, Испания.
-Olaratumab за авансирал сарком на меките тъкани, приложим при пациенти, които не подлежат на операция или лъчелечение, който статистически значимо удължава общата преживяемост.
Терапията е разрешена за употреба от Европейската агенция по лекарствата преди 1 година, през ноември 2016 г., и се реимбурсира в 11 европейски държави - Австрия, Дания, Финландия, Германия, Италия, Нидерландия, Люксембург, Испания, Швеция, Великобритания, Норвегия.
-Sofosbuvir/velpatasvir за лечение на всички генотипове хепатит С и единствена терапевтична алтернатива за пациенти с генотип 3.
Терапията е разрешена за употреба от Европейската агенция по лекарствата преди 1 година и половина, през юли 2016 г., и се реимбурсира в 6 европейски държави - Португалия, Словения, Дания, Естония, Австрия, Германия.
-Ponatinib за лечение на хронична миелоидна левкемия и остра лимфобластна левкемия, който е единствена възможност за пациенти със съответната мутация, както и единствена възможност за пациенти, за които всички лекарствени алтернативи са изчерпани.
Терапията е разрешена за употреба от Европейската агенция по лекарствата преди 4 години и половина, през юли 2013 г., и се реимбурсира в 5 европейски държави - Франция, Финландия, Португалия, Словения, Словакия.
-Mepolizumab за лечение на астма при пациенти, които въпреки осъществяваното досега лечение, продължават да имат астматични симптоми и страдат от т.нар. тежка астма. Новата терапия намалява значимо честотата на обострянията, както и употребата на перорални кортикостероиди и води до клинично значимо подобрение в качеството на живот при пациентите с тежка еозинофилна астма.
Терапията е разрешена за употреба от Европейската агенция по лекарствата преди 2 години, през декември 2015 г., и се реимбурсира в 10 европейски държави - Франция, Германия, Великобритания, Италия, Гърция, Дания, Словения, Белгия, Испания, Хърватска.
-Trametinib в комбинация с дабрафениб за лечение на възрастни пациенти с неоперабилен или метастазирал меланом с BRAF V600 мутация. Комбинацията предоставя увеличение на средната обща преживяемост спрямо монотерапията и увеличение на общата преживяемост и е значим напредък в повлияването на едно злокачествено заболяване с изключително лоша прогноза като неоперабилния или метастазирал меланом.
Терапията е разрешена за употреба от Европейската агенция по лекарствата преди 3 години и половина, през юни 2014 г., и се реимбурсира в 17 европейски държави - Австрия, Белгия, Полша, Чехия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Холандия, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания.
-Pasireotid за лечение на възрастни пациенти с акромегалия който предоставя значително подобрен клиничен отговор, качество на живот и придържане към лечение за неоперабилни възрастни пациенти.
Терапията е разрешена за употреба от Европейската агенция по лекарствата преди 5 години и половина, през април 2012 г., и се реимбурсира в 19 европейски държави – Австрия, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Холандия, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Великобритания, Белгия, Кипър, Чехия, Дания, Финландия, Франция.
-Everolimus за лечение на възрастни пациенти с бъбречен ангиомиолипом и за лечение на пациенти със субепендимални гигантоклетъчни астроцитоми и двете, асоциирани с комплекса туберозна склероза. При липса на други терапевтични алтернативи, лекарството има доказана ефективност с данни от реалната практика и единствена терапевтична опция за пациенти с комплекса туберозна склероза.
Терапията е разрешена за употреба от Европейската агенция по лекарствата преди 8 години и половина, през август 2009 г., и се реимбурсира в 19 европейски държави – Австрия, Белгия, Кипър, Чехия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Холандия, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Великобритания.
........
Информация предоставена от притежателите на разрешения за употреба на засегнатите от мораториума терапии.

Елена Маринова - Президент на Мусала Софт представи визия за развитие на софтуерната индустрия в Западни Балкани на срещата на премиерите



Тя се проведе в София на 6-7 декември. Събитието е съвместна инициатива на Световната банка, която чества 25 години в България и българското правителство, за чието евро-председателство през 2018 г. един от приоритетите са Западни Балкани.
Форумът бе открит от главния изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева и министър-председателя на Република България Бойко Борисов. На събитието присъстваха премиерите на страните от Западните Балкани – Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Сърбия и Черна гора под домакинството на България.
Елена Маринова представи визия за бъдещето на софтуерната индустрия в региона, като се фокусира върху три основни теми: „Съединението прави силата“, „Все по-висока добавена стойност“ и „Премахване на прегради“. Тя очерта насоки и препоръки за по-нататъшни действия, които биха повлияли съществено развитието на сектора още по време на българското евро-председателство.
Представените от нея конкретни стъпки за постигане на обединена силна софтуерна индустрия на Западните Балкани са: съществена либерализация на наемането на хора в региона; развитие на  таланта чрез масови инвестиции в обучителни програми, финансирани от публично-частни партньорства, а в дългосрочен план – трансформация на образователните системи; улесняване на придвижването на хора чрез оптимизиране на граничния контрол и  подобряване на пътната инфраструктура.
Според представените данни, българската софтуерна индустрия, която е най-зрялата в региона, бележи постоянен ръст и вече надминава 1 милиард евро с ефективност близо 3 пъти по-висока от средната за страната. Тя е с висока добавена стойност, експортна, съществен и добър данъкоплатец, както и добър работодател.




Ясни са победителите във втори кръг (Спринт) на Международния конкурс по програмиране CodeIT



Състезателите трябваше да се справят с пет „бързи“ задачи и да достигнат до точен резултат на всяка една от тях.
Първи по брой точки в общото класиране е хърватският участник Дамагой Брадач. Веднага след него се нарежда Радослав Димитров от Пловдив, а на трето място е Антъни Господинов от Ямбол, бронзов медалист от IX Международен есенен турнир по информатика (IATI 2017) в Шумен, който завърши в края на ноември.
В класирането за младежи няма изненада – отново първи е Мартин Копчев от Габрово, златен медалист от първата Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI и сребърен медалист от IATI 2017. След него на второ място е Виктор Кожухаров от Русе, бронзов медалист от eJOI, а трети е Румен Михов от Ямбол.
Предстои скоро да бъде обявена дата за началото на трети кръг (Маратон).



Модерен лапароскопски метод коригира пропадането на тазовите органи при жени


Д-р Стефан Бузалов

Акушер-гинеколозите на Болница „Тракия“ д-р Стефан Бузалов и д-р Пламен Янев прилагат един от най-модерните лапороскопски методи за корекция при пролапс (пропадане) на тазовите органи – сакроколпопексия. Методиката е „златен стандарт“ при лечението на това заболяване в Европа и по света. При сакроколпопексията по лапароскопски път в таза се прикрепва специално синтетично платно, което коригира положението на пропадналите органи.
Подобно лапароскопско решение на проблеми при пролапс на тазови органи двамата лекари прилагат от 2012 г. по методиката на швейцарския лекар Жан Бернар Дюбюисон. „Швейцарската“ методика обаче позволява поставянето на синтетично платно само при пропадане на органи в предната част на таза – матка, влагалище, пикочен мехур, но не и в задната му част, където досега лекарите решаваха проблемите при пролапс на правото черво чрез хирургична пластика. За разлика от методиката на д-р Дюбюисон, чрез сакроколпопексията се поставя синтетично платно, което коригира пролапса на органите във всички отдели на гениталиите.
Пролапсът на тазовите органи – матка, влагалище, пикочен мехур, право черво и др., се получава най-вече при жени в менопауза. Това е времето, в което приключва менструалната функция и се изчерпва яйчниковия резерв, обяснява д-р Бузалов. Най-честите причини, които водят до пролапс на тазовите органи, са тежки раждания по вагинален път на бебета с тегло над 3,800 – 4,00 кг. Причина може да бъде използването на форцепс или на други вагинални оперативни интервенции по време на раждането. Основна причина е също вродената слабост на поддържащия апарат на матката. Затова извършването на тежка физическа работа трябва да се избягва от жени. Спорадичната кашлица, предизвикана от тютюнопушене или от хронично белодробно заболяване, както и хроничният запек могат да бъдат подбуждащи и допринасящи фактори, водещи до пролапс на тазовите органи. Отпускането им нарушава качеството на живот на жените, създавайки им редица неудобства. Макар и рядко, пролапс на тазовите органи може да се прояви и при по-млади жени.
Едно от предимствата на сакроколпопексията е, че позволява органите да бъдат съхранени. Хирургът прониква в коремната кухина през 4 миниатюрни разреза, като извършва корекцията чрез видеоконтрол.

Десислава Николова от в. „Капитал“ е победителят в конкурса „Скрининг за Свят без хепатит С“



По време на III-тата Национална конференция по хепатология, Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“, Сдружение „ХепАктив“ и Академията за здравна журналистика връчиха наградите на победителите от журналистическия конкурс „Скрининг за свят без хепатит С“.
От получените над 100 различни журналистически материала до финала на конкурса достигнаха 15 журналисти с  над 40 материала.
Победителите в конкурса „Скрининг за Свят без хепатит С“ са:
1-во място: Десислава Николова, в. „Капитал“, с материала „Хепатит С - болестта, която се лекува окончателно“;
2-ро място: Кристина Газиева, БТВ, с репортажа „Хепатит C - невидимата заплаха“;
3-то място: Люба Момчилова, в. „Доктор“, с материала „Скрита опасност“
Тази година темата на конкурса беше фокусирана върху един от най-наболелите проблеми, свързан с хепатит C в България, а именно необходимостта от скрининг. Специален акцент беше поставен върху baby boom поколението (родените между 1962 г. и 1982 г.), при което в миналото е имало повишен риск от заразяване с хепатит С, поради факта, че преди 1992 г. кръвта и кръвните продукти не са били изследвани за наличие на вируса. Много хора са били инфектирани с вируса през 70-те и 80-те години на миналия век при кръвопреливане или медицинска или стоматологична манипулация. 
Журито на конкурса беше съставено от представители на пациентските организации: Силвана Лесидренска, председател на Сдружение „ХепАктив“ и д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“; на професионалната медицинска общност: проф. Крум Кацаров – председател на Българско дружество по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография, проф. Людмила Матева – гастроентеролог, председател на Българска асоциация за изучаване на черния дроб, проф. Красимир Антонов – гастроентеролог в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, проф. Толя Стоицова – медиен психолог, преподавател в НБУ и проф. Иванка Мавродиева – преподавател в СУ.

Най-голямото китайско академично издателство идва на Панаира на книгата



45-ото издание на Софийския международен панаир на книгата ще се проведе от 12 до 17 декември в НДК По покана на Асоциацията на българските книгоиздатели за участие  в този престижен форум  идва и най-голямото академично пекинско издателство за чуждоезична литература – FLTRP.
Участието им става възможно благодарение на съдействието на издателство „Изток- Запад“, което от две години поддържа тесни творчески  връзки с пекинските си колеги. Тези взаимоотношения са част от проекта, наречен „Нов път на коприната”, свързан с разпространението на китайската култура по света. Точно в тази област е сътрудничеството на FLTRP с най-големия издател на източна литература в България – „Изток-Запад”. Благодарение на подписания дългосрочен план за съвместна дейност вече са факт четири издания: „Китайско-български двупосочен речник”, „Срещи с китайската култура”, двутомника „Чудните дела на съдията Бао”,  както и книга първа от „Основни понятия в китайската мисъл и култура”.
Китайските гости пристигат със 180 заглавия. От FLTRP на тазгодишния Международен панаир на книгата ще присъстват г-жа Хоу Хуей - директор на международния отдел, г-жа Дзоу Сяобай – заместник-директор на езиковия център и г-ца Джан Дзяци - координатор в  езиковия център.



Проект на УМБАЛ Бургас бе одобрен за участие в тазгодишния Дарителски кръг



Той се организира от Фондация „Обществен дарителски фонд Бургас Пиргос и е „борса“ за идеи и дарители – класираните за участие организации  представят няколко проекта, а поканените дарители решават кой от проектите да финансират с лични средства.
УМБАЛ Бургас участва с проект „Дари живот“ -  за популяризиране дейността на Отделението по неонатология и грижата, която лекарите полагат за живота и здравето на новородените в риск. Проектът е разработен от екипа на отделението съвместно с Института за здравно образование и включва закупуване на апаратура – устройства за дозиране на кислорода, подаван в кувьозите. Стойността им е 4900 лв.
Освен проекта на УМБАЛ Бургас, за участие в Дарителския кръг са одобрени още 4 проекта на организации от Бургас и региона. Те са свързани с изкуството, културата и образованието.

В УМБАЛ „Александровска“ бе открита Клиниката по лицево-челюстна хирургия



В словото си, началникът на клиниката проф. Радомир Угринов отбеляза, че началото на специалността датира от 1940г., когато е създадена първата Клиника по лицево-челюстна хирургия в България във Втора хирургия на Александровска болница. Нейн ръководител е проф. д-р Славчо Давидов, който е първият професор по лицево-челюстна хирургия и основоположник на стоматологичното образование в България и ФДМ – София.
През 2016г. Клиниката по лицево-челюстна хирургия (КЛЧХ) отново отвори врати на мястото, където е създадена – в УМБАЛ “Александровска“, след преместването на целия екип от УМБАЛ „Св. Анна“. Ремонтирани са 320 кв. м. площ, на стойност 67 000 лв. със средства на лечебното заведение.Извършен е цялостен ремонт на стационара с подмяна на покривни конструкции, дограми, стени, тавани, подови настилки и на всички видове инсталации. Със средства на болницата, на МУ-София и от дарители, са закупени нови мебели и оборудване. МУ-София осигури 160 000лв., отпуснати от валутната комисия, за закупуване на две операционни маси и два рефлектора за операционните зали на клиниката.
КЛЧХ в „Александровска“ е специализирана за ранна диагностична, хирургична и лечебна дейност на заболявания на лицето, главата, шията и устната кухина и е с подчертана онкологична насоченост. Тя е база на Катедрата по ОЛЧХ на ФДМ при МУ – София за лечение на болни, център за обучение на студенти по хуманна и дентална медицина и СДО. Разполага с приемен кабинет, болнични стаи с 14 легла, две операционни зали, превързочна, кабинети за персонала, зали за обучение на студенти и специализанти, санитарни помещения и др.
Съгласно МС, КЛЧХ в „Александровска“ е структура от трето ниво на компетентност, в което се извършват всички видове оперативни интервенции в областта на лицево-челюстната хирургия, включително с голям и много голям обем и сложност в следните  направления: онкологични заболявания на устната кухина, лицето, шията, лицевите и челюстните кости, орбитите, меките тъкани на главата; диагностика и лечение на заболявания на езика, устните и устната кухина от различно естество, вкл. орална патология; заболявания на челюстите и лицевите кости, лимфните възли, лицето и шията, големите слюнчени жлези, околоносните кухини, максиларния синус, долночелюстната става; травми на меките тъкани и кости в лицево-челюстната област; възпалителни процеси на лицето, шията и устната кухина от различно естество; пластично-възстановителна, реконструктивна и естетична лицево-челюстна хирургия.
Лекарите в клиниката са специалисти по лицево-челюстна и по орална хирургия, хабилитирани преподаватели и асистенти в Катедрата по орална и лицево-челюстна хирургия на Факултета по дентална медицина към Медицински университет, София.
По време на тържеството, директорът на болницата доц. Костадин Ангелов изтъкна, че от създаването си преди една година клиниката на проф. Угринов показва устойчиво развитие по отношение на всички медико-статистически показатели, отнасящи се за една структура. В сравнение с 2016, използваемостта на леглата е нараснала с 20%, броят на преминалите болни е повишен с 25% и са направени 500 хирургични интервенции, 80% от които - на пациенти със злокачествени заболявания.
По решение на Академичния съвет на МУ-София, ректорът на учебното заведение проф. Виктор Златков връчи почетен знак „SIGNUM LAUDIS“ на екипа на КЛЧХ с пожелание „да остане като спомен за едно ново начало, което има голямо бъдеще“.

National Geographic с премиера на минисериала в три части Даян Фоси



Тайни в мъглата“, включващ личните разкази на Фоси, представени с гласа на Сигорни Уийвър

Тайни в мъглата” предлага интимен поглед към живота и завета на легендарната изследователка на примати 32 години след нейното жестоко убийство. Сериалът се излъчи премиерно по National Geographic в България на 7 декември от 21:55 часа и бе показан в общо 171 държави и на 45 езика в цял свят.
Сериалът е изпълнен с личните наблюдения на Фоси, записани в дневниците и и озвучени от Сигорни Уийвър, която има специална връзка с Фоси. Уийвър печели „Златен глобус“ и е номинирана за „Оскар“ за въплъщението си в образа на изследователката във филма от 1988 г. „Горили в мъглата“. Уийвър неслучайно е избрана да предаде личните мисли и чувства на Фоси. Признатият кино режисьор, продуцент и сценарист Джеймс Марш е изпълнителен продуцент на сериала. През 2008 Марш режисира „Човек върху жица“, документалният филм, носител на „Оскар“, разказващ историята на Филип Пти, който прекосява разстоянието между Кулите близнаци в Ню Йорк върху жица. Марш е отговорен и за филма от 2015 „Теорията на всичко“, номиниран за „Златен глобус“ и „Оскар“, който е посветен на физика Стивън Хокинг и неговите отношения със съпругата му.
През декември на 1966 г. Даян Фоси напуска Съединените щати, за да се отправи към Африка, където започва да изследва горилите. Докато е в централноафриканската държава Руанда Фоси се влюбва в този животински вид и посвещава живота си на опазването му. Тя се превръща в международна икона и уважаван приматолог, като непрестанно се бори срещу посегателствата на бракониерите. Тази борба вероятно е и причината тя да загуби живота си, въпреки че обстоятелствата около убийството и остават неясни.
Премиерните епизоди включват: 
Момичето с горилите - 7 декември, от 21:55 часа
В изолирана планинска местност в Руанда викове на ужас прорязват сутрешната мъгла. На зазоряване на 27 декември 1985 г. Даян Фоси, едно от големите имена в опазването на дивата природа, е открита мъртва, брутално убита с мачете. Световноизвестната икона се е борила за спасяването на планинската горила от изчезване, но си е създала и опасни врагове, които вероятно са отнели живота и.
Тъмната страна на планината - 14 декември, от 21:55 часа
След като любимата горила на Даян Фоси е съсечена и здравето и се влошава, сър Дейвид Атънбъроу отива в Руанда, за да заснеме горилите. Резултатът е едно от най-ценените телевизионни преживявания с животни в дивата природа. Заради битките и с правителството на Руанда, обаче, Фоси е принудена да се завърне в САЩ. През този период Фоси пише „Горили в мъглата“ и се превръща в световна знаменитост.
Убийство в планината - 21 декември, от 21:55 часа
Изследователят на горили Уейн МакГуаяр е признат за виновен за убийството на Даян Фоси, след като повърхностното разследване от страна на полицията в Руанда не успява да предостави почти никакви факти за разкриване на мистерията. МакГуаяр успява да напусне страната преди да бъде арестуван. На процеса за убийството МакГуаяр получава доживотна присъда в негово отсъствие. Оттогава той живее с последствията от съдебното решение. Наистина ли я е убил или е жертва на несправедливост вече 32 години? И ако не е той, тогава кой?



Кока-Кола с инвестиция от 20 млн. евро в България до началото на 2019 г.

На специално коледно събитие Кока-Кола благодари на своите партньори в страната, с които заедно реализира своите проекти в България за по-добро и устойчиво бъдеще, инвестирайки в местните общности, развитието на младите хора и опазването на околната среда. Събитието уважиха министърът на туризма Николина Ангелкова, посланикът на Гърция негово превъзходителство Григориос Василоконстандакис и заместник посланикът на САЩ нейно превъзходителство Мартина Стронг. Приветствия бяха получени от Българската агенция на инвестициите, от министъра на образованието, Комисията по защита на околната среда и водите и от министъра на българското председателство на ЕС. Компанията беше удостоена и с почетния Златен знак на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България за цялостен принос към икономическото, социалното и образователното развитие на България, както и с почетния плакет на БЧК за партньорство в сферата на дарителството и доброволчеството.
Светослав Атанасов, изпълнителен директор на Кока-Кола ХБК България, подчерта, че приносът за обществото е значителен само когато бизнесът, публичният сектор, неправителствените организации и медиите са обединени за качествена промяна в обществото. Той обяви, че компанията ще инвестира 6 млн. евро през следващите месеци, а до началото на 2019 г. те ще нараснат на 20 млн. През годините, в които компанията оперира в страната, инвестициите в българската икономика надхвърлят над 550 милиона.
Стоян Иванов, изпълнителен директор на Кока-Кола България оповести поетия наскоро ангажимент на компанията на глобално ниво – да намали количествата захар и калории на своите продукти с 10%.
„Горди сме да обявим, че в България процентите ще бъдат 20 и така на практика всеки две от три наши напитки ще са нискокалорични. Кока-Кола е и водещата в индустрията компания, която се ангажира да информира своите потребители и да постави таблици с хранителните стойности върху етикета си“, допълни той.
Сред най-големите инициативи на Кока-Кола са екологичната кампания „Моят зелен град“, която отбеляза своята 10-та годишнина през 2017 г. В нея се включват редица неправителствени организации и партньори с цел популяризиране на грижата за околната среда. Като част от 10-те издания на инициативата служители на компанията озеленяват, почистват и облагородяват редица местности, горски пространства и паркове в София и страната, а през изминалите три издания са засадени и осиновени 5250 дървета, за които Кока-Кола полага специални грижи като част от кампанията.
Развитието на младите хора е основен приоритет на Кока-Кола и именно затова най-новата инициатива - образователната програма „Дай старт на успеха“ цели намаляването на броя на икономически неактивните млади хора у нас. Кока-Кола ХБК България е партньор на фондация „Заедно в час“ и подкрепя визията за равен достъп до качествено образование на всяко дете в България, както и е съмишленик на инициативата „Образование 2030“, чиято цел е качествена промяна в българското образование.
Преди броени месеци Кока-Кола ХБК България бе посочена за най-желан работодател от студентите в първото по рода си национално проучване Graduated Survey, проведено сред 7003 студенти от 51 български университета. В компанията пряко са заети 2 100 души, но всъщност тя поддържа 19 200 работни места в българската икономика, представляващо 0.6 % от работната сила в страната. От 2002 г. до днес са създадени два модерно оборудвани центъра за производство на безалкохолни напитки и минерална вода, откриха се два центъра за споделени услуги в областта на информационните технологии, финансите и човешките ресурси.
За поредна година стартира Коледна благотворителна кампания на Coca-Cola в България и БЧК за осигуряване на „Топъл обяд“ в училище. Оборотът от кампанията „Кока-Кола коледна работилница за добрини“ ще бъде дарен на Българския Червен кръст за осигуряване на „Топъл обяд“ в училище за 300 деца в неравностойно положение. Кока-Кола е и постоянен дарител при бедствия в страната.

Сладко от люти чушки и 300-годишна пушена кълбъсъ са победителите в кампанията „Съхрани родния вкус“



Двата продукта ще влязат в магазините на Лидл България от пролетта на 2018 г.




Кампанията на Лидл България - „Съхрани родния вкус“, стартира през септември тази година и има за цел да запази уникалните български рецепти и традиции.
След изключително трудна и оспорвана надпревара между близо 1500 предложения от цялата страна, Лидл България, заедно с шеф Манчев и шеф Шишков, избраха не един, а два продукта, открояващи се най-силно със своя уникален вкус. През пролетта на 2018 г. пушената кълбъсъ и сладкото от люти чушки ще станат част от продуктовата линия на веригата с висококачествени продукти от български производители „Родна стряха“. А всички клиенти на Lidl ще могат да се убедят в уникалните им вкусови качества. Едновременно с това те ще донесат на своите автори и парична награда от 10000 лева.
Зад нестандартните вкусове на двете рецепти стоят две дами, всяка от които с различна история.
Мария Иванова от с. Асеново, област Плевен, е пазителят на
3-вековна рецепта, по която се прави небезизвестната асеновска пушена кълбъсъ. Тя идва от кухнята на банатските българи и е пренесена в България преди близо 300 години от Австроунгарската империя. Автентичният вкус на кълбъсъта идва от естественото й опушване на три етапа.
Изключителна наслада за небцето носи и сладкото от люти чушки – на мирис създава очакване за нещо солено, след което се разгръща като сладко-лютиво.
Тайната е в марината, в която се слагат лютите чушки, повдига завесата нейната авторка Диляна Георгиева от Бургас.
Тя споделя, че рецепта я има от своята баба, която я е запазила от предишни поколения и допълва, че най-много сладкото от люти чушки върви с парченца сирене, прясно изпечена наденичка или просто с препечени филийки.
„Кампанията „Съхрани родния вкус“ е естествено продължение на всичко, което Лидл България е правил и продължава да прави в подкрепа на българските производители, българските продукти и българския вкус. Тя е и ярко доказателство, че българинът пази богатството и автентичността на своята кухня и не просто предава родния вкус от поколение на поколение в семейството, но съхранява българската традиция като цяло. Затова за нас ще бъде изключителна чест и отговорност да приемем тези два продукта в семейството на „Родна стряха“ и да ги направим достъпни за всички наши клиенти“, коментира Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България.
Главни действащи лица в кампанията „Съхрани родния вкус“ бяха шеф Манчев и шеф Шишков, които обиколиха цяла България, за да открият най-впечатляващите родни вкусове.

„Майските рози“ – смразяват кръвта и на най-заклетите почитатели на хоръра



Трилърът от американската писателка Дот Хъчисън, авторка на хита „Градината на пеперудите“, смразява кръвта и на най-заклетите почитатели на хоръра и държи в напрежение читателя до последната страница.
Сериен убиец преследва красиви млади девойки и броят на жертвите му расте. Той „подписва“ покушенията си с откъснати цветя. Разследващите агенти от ФБР Брандън Едисън, Виктор Хановериан и Мерседес Рамирес са нащрек, защото знаят, че тайнственият маниак отново ще излезе на лов и някъде в страната ще се появи труп на хубавица с прерязано гърло, положена върху олтар от рози.
Находчивите ченгета в „Майските рози“ са познати от дебютния роман на Хъчисън „Градината на пеперудите“, който направи истински фурор в САЩ, а също у нас. И двата тома са на пазара с логото на издателство „Милениум“. След големия успех на книгата авторката се развихря в съвсем нов сюжет за нов маниак. Но всички читатели, които вече са омагьосани от стила й, ще узнаят и какво се случва със заловения убиец от предишната книга – Градинаря, който държеше в плен прелестни „пеперуди“ - девойки с татуирани на гърбовете им криле.
Следователите се възползват от това, което са научили по случая в „Градината“, за да се доберат до изверга, преди той да покоси поредната си жертва. А читателят бива изкушен  да се опита заедно с тях да разплете обсебващата криминална загадка.
Хъчисън е майстор на съспенса и отново успява да създаде завладяваща история, грабващ сюжет, реалистични герои и съвършен финал.
Преводач на книгата е Елена Павлова. А красивата корица е на художника Живко Петров.



Теленор предлага абонаментни планове за мобилни услуги за хора със слухови и зрителни увреждания



Планът за хора със слухови увреждания включва повече MB за национален мобилен интернет и SMS. От своя страна, хората със зрителни увреждания ще разполагат с повече национални минути за разговори в България и роуминг в зона ЕС

Плановете предлагат още 4G достъп до мрежата на оператора и 25 GB пространство за съхранение на снимки и видео в Capture.
Клиентите, които отговарят на условията на плана за хора със слухови увреждания, ще разполагат с 5000 MB на максимална скорост всеки месец в България, както и 2200 MB, валидни на територията на ЕС за целия срок на договора. Планът включва още 150 национални минути, които могат да се ползват и в роуминг в зона ЕС и 500 национални SMS.
Планът за хора със зрителни увреждания включва 2000 национални минути и за роуминг в зона ЕС, 2000 MB на територията на България и 2200 MB за роуминг в зона ЕС за срока на договора. Планът предлага и 1000 допълнителни минути към номера за обслужване на клиенти на Теленор - 123.
Плановете се на цена 11,99 лв. на месец с едногодишен или двугодишен договор и са валидни за всички нови или настоящи клиенти на Теленор с установена степен на трайна неработоспособност за слухови или зрителни увреждания 50 или повече процента.
Освен това, както досега, клиентите на Теленор с трайни увреждания могат да получат 20 процента отстъпка от цена на избран от тях стандартен абонаментен план за мобилни или фиксирани услуги, с изключение на плановете за хора със слухови или зрителни увреждания.
Предложенията са валидни за една SIM карта на потребител.