Translate

събота, 9 декември 2017 г.

Стартира кампания „Дни на отворените врати” по туберкулоза в цялата страна



В периода 11-15 декември ще се проведат безплатни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулоза във всички областни градове на страната.
Това е четвъртата кампанията „Седмица на отворените врати” за 2017 г. Инициативата се осъществява по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” (2015-2018) към Министерството на здравеопазването и е финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.
По време на „Седмицата на отворените врати” на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.
По време на третата кампания за 2017 г., която се проведе през месец септември, анкетирани за туберкулоза са 3 079 лица, от тях в риск от туберкулоза - 1 738, на които са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 34 лица с туберкулоза и 72 лица с латентна туберкулозна инфекция. На всички се прилага безплатно лечение и химиопрофилактика. Най-много лица са преминали в МБАЛ „Св. Георги“ - Пловдив, СБАЛПФЗ - Бургас, СБАЛПФЗ - Пазарджик, МБАЛ „Д-р Иван Селимински” - Сливен, МБАЛ - Силистра и СБАЛПФЗ - Враца.
От началото на 2017 г. общо анкетирани за туберкулоза са 9 574 лица, на 5873 лица в риск за туберкулоза са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 97 лица с туберкулоза, които са започнали лечение, и 445 лица с латентна туберкулозна инфекция, които провеждат химиопрофилактика.
По време на проведените за периода 2009 г. – септември 2017 г. „Седмици на отворени врати”  анкетираните за туберкулоза 99 691 лица. Броят на лицата, диагностицирани с туберкулоза и насочени за лечени, е 1 099 лица. Други 3 906 лица са открити с латентна туберкулозна инфекция и са обхванати с химиопрофилактика.
През годините кампанията е доказала своята ефективност както за откриване на лица с туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, така и за ефективна превенция на туберкулозата в страната.

Няма коментари:

Публикуване на коментар