сряда, 6 декември 2017 г.

Художничката Мая Цанкова представи изложба - пърформънс „Тъмна светлина“
Ключова за изложбата в галерия „Финес“е идеята за събиране на светлина и тъмнина в една картина. Експозицията включва над 40 непоказвани досега творби. Десет от тях представляват „светеща живопис“ – оригинален творчески експеримент, при който рисунката е отпечатана върху коприна и осветена, така че изпъква съчетанието на цветовете. Палитрата от багри, на която се спира художничката, включва: синьо, златно, малиново, „топло“ сиво, капучино и черно като основа.
По време на официалното откриване Мариела Табакова, собственик на галерията отбеляза, че това е третата самостоятелна изложба на художничката, която се представя в галерия „Финес“. „Тази изложба доказва, че Мая е творец, който непрекъснато търси и има желание да се развива. Тя е един невероятен колорист с много тънко чувство за движение и полет на въображението. Картините й са наситени с много чувство, сензитивност и с чисто по женски предадена топлота: устрем, къде мъка, къде радост, но при всички случаи много силно въздействащи“, сподели Табакова, която не пропусна да отбележи, че картините на Мая са свързани и с нейната работа като интериорен дизайнер и светещите творби са нещо ново, нетрадиционно, непоказвано досега – творби, които от една страна въздействат като произведения на изкуството, а от друга – са един уникален елемент за интериора.
Проф. Любомир Стойков, преподавател в Националната художествена академия, сподели:
-За мен тези произведения са много нежни и красиви послания, които същевременно са чаровни и харизматични. Днес, ние хората, имаме нужда точно от такова изкуство, което едновременно ни разтоварва и зарежда. Високотехнологичните послания на авторката са заредени с мечтателност, изящество и съдържат покана за дискретен релакс. В заглавието – оксиморон „Тъмна светлина“ акцентът не е нито върху светлината, нито върху тъмнината, защото те не трябва да се делят. Това е единство – естетическо, духовно, емоционално, човешко.
Името на изложбата подчертава това, че картините са тъмни, а дават светлина. Контрастът е основен, търсен ефект, постигнат от една страна чрез черния фон и яркостта на цветовете, и от друга – чрез осветяването на част от рисунките, отпечатани върху платно.
В изложбата присъстват абстрактни, фигурални и декоративни рисунки, като в голяма част от тях се различават силуети на човешки фигури, има и ясно изрисувани животни – коне, водни кончета и др. Картините излъчват експресивност, смело движение и динамика, но също така нежност, чувственост и поетичност. Върху три от творбите художничката е изрисувала и свои стихове. Основната техника, с която Мая работи е "мокро в мокро", при която върху мокри листа се нанасят мокри бои. Тя използва предимно акрил, който комбинира с акварел.

Няма коментари:

Публикуване на коментар