Translate

сряда, 6 декември 2017 г.

Студенти по военна медицина се запознаха с възможностите на ВМА



Студентите от първия в историята на България випуск „Военни лекари“ и колегите им по специалност „Медицинска сестра“ посетиха част от клиниките на Военномедицинска академия и имаха възможност да се запознаят с условията, при които ще се обучават в следващите години.
Проектът „Военен лекар“ стартира през 2017 г. чрез тристранно споразумение между ВМА, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и МУ „Пр. д-р Н. Стоянов“ – Варна.
По време на посещението си младежите имаха възможност да се запознаят и разговарят с едни от най-големите имена в медицината, както и да надникнат в ежедневието и динамиката на водещи клиники не само във ВМА, но и в цяла България, сред които: Клиника „Гастроентерология и хепатология”, клиника по „Чернодробно - панкреатична хирургия и трансплантология”, Отделението по дерматология, Клиника „Ушни, носни и гърлени болести”, Клиника по ендоскопска хирургия, както и в реанимацията, която е най-голямата в България.
По време на следващото си посещение в столицата, студентите ще се запознаят и с останалите звена на Академията.
Полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски коментира пред студентите - И друг път съм казвал, че една болница, която може да направи успешна чернодробна трансплантация, може да направи всичко. 10 години след първата такава трансплантация във ВМА, това е абсолютно рутинна и успешна процедура за нас.
По думите му, един от приоритетите е технологичното обновяване, но по-важни са хората, боравещи с тази апаратура. Затова акцент е повишаване квалификацията на специалистите, които непрекъснато участват в конгреси в чужбина с цел обмяна на опит. Ежегодно ВМА е домакин на научни форуми, чиито гости са изтъкнати имена в европейската медицина.


Няма коментари:

Публикуване на коментар