Translate

неделя, 3 декември 2017 г.

ВМА отбеляза 126 години от създаването си!



ВМА е институция сама по себе си, но тя е нищо без своите прекрасни лекари, сестри и санитари. ВМА сама определя модата в медицинската наука в България и получаваме признание от абсолютно всички. Ние сме незаобиколим фалктор в това отношение, като се нареждаме сред високотехнологичните болници.
Това заяви при откриването на тържественото събрание полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS – ВРИД началник на ВМА.
Той направи кратък отчет за финансовото състояние на лечебното заведение, като прогнозира, че до края на годината и оставащите дългове ще бъдат изплатени.
След финансовата стабилност, като приоритет си поставихме кадрите и съхраняване на най-добрите лекари, които формират името на ВМА. В тази връзка бяха направени редица поощрителни възможности за достойно заплащане на труда, подчерта проф. Мутафчийски.
Според представената от него статистика, ВМА продължава да се ползва с доверието на своите пациенти, отчитайки увеличаване на техния брой: 13 000 са пренасочените пациенти от цялата страна към ВМА като последна инстанция.
А по отношение анализа на бъдещето на кадрите във ВМА, той припомни, че още по времето, когато болницата се оглавяваше от проф. Николай Петров, е взето решение за обучението на собствени кадети. И това вече е факт. 
За мен е истинска чест да бъда сред вас. Този празник е повод за гордост за всеки от вас, защото повече от век военна болница създава медицински еталони. Тя е символ на доверие, престиж и професионализъм, коментира в приветствието си към личния състав на болницата Цвета Караянчева, председател на 44 НС на Р. България.
Да си лекар под пагон не е избор на професия или мечта за кариера. Да си лекар под пагон е синоним на храброст, мъжество, себеотрицание, висок морал. Всеки от вас заслужава уважение, признателност, респект към вашата мисия да пазите здравето на хората, да отнемате болката, да пазите надеждата и вярата. Да бъдете приятели, понякога изповедници, допълни още тя.
По думите й, освен ковачница на кадри, ВМА е и ковачница на лидери. Днес ВМА е част от системата на сигурността на България.
Казват, че няма незаменими хора, че има незабравими. Пожелавам ви да бъдете незабравими от всеки един пациент, на когото сте дали здраве и живот, заяви още Караянчева и връчи на началника на ВМА почетен плакет на Народното събрание.
Благодарности към всички служители на ВМА за денонощния им труд отправи и столичният кмет Йорданка Фандъкова.
За всички е ясно, че ВМА е еталон на здравеопазването у нас и въпреки,ч е тя е национална, аз смея да твърдя, че при нужда всички софианци се оправяме именно към ВМА. Искам специално да поздравя началника проф. Венцислав Мутафчийски за това, което чухме. Поздравления за това и пожелания за реализация на смелите мечти, защото съм сигурна, че имате много ясен план за действие, коментира столичният градоначалник и благодари на ръководството на ВМА за подкрепата за провеждането за поредната кампания за профилактика на рака на млечната жлеза.
Поздравления от името на министъра на отбраната поднесе заместникът му Анатолий Величков.
Все така напред и успех, както досега, пожела и заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.
Годишнината на лечебното заведение уважиха представители на: Президентството на Република България; Министерство на отбраната и Щаба на отбраната, Министерство на здравеопазването, Столична община, депутати; ректори на учебни заведения; представители на военни структури и други официални лица.
Специални гости на тържеството бяха студентите по специалности „Военен лекар” и „Медицинска сестра”, чието обучение стартира тази година по съвместен тристранен проект между ВМА, ВВМУ и МУ-Варна.





Няма коментари:

Публикуване на коментар