Translate

сряда, 20 декември 2017 г.

Фондация „Ценности” раздаде призовете на 10-ия Национален исторически конкурс на тема „Семейни и родови истории от времето на комунистическия режим”



"Голямото противоречие е между баничката от 15 ст. и липсата на каквато и да е индивидуална свобода. Нищо не струва баничката от 15 стотинки ако ти отнемат достойнството", каза президентът Петър Стоянов при награждаването на млади историци

За десети юбилеен път фондация „Ценности” награди ученици, писали задълбочени разработки по дадена тема. От 1998 година насам благотворителната организация на Антонина Стоянова организира Национален исторически конкурс. Участниците в него до този момент са повече от 1600.
Научната надпревара е част от мрежата Eustory, която обединява исторически конкурси от всички европейски столици. Нейният представител Мигел Барос присъства в Балната зала на бившия Царски дворец - Национална художествена галерия, където бе официалната церемония.
Президентът Петър Стоянов по традиция връчи отличията на класираните на първите три места, които освен диплом получават и солидната за един гимназист сума от 1000 лева. Призьорите (ако говорят приличен английски) могат да участват и в семинарите на Eustory, които се провеждат в различни европейски страни.
Тази година по темата „Семейни и родови истории от времето на комунистическия режим”36 участници предадоха 30 разработки, в които проследяват и изследват фамилното развитие, променено или прекъснато от тоталитарната машина.
Журито с председател проф. д-р Любомир Огнянов присъди първа награда на Данаил Влахов от ППМГ „Добри Чинтулов” – Сливен за работата по темата „Съдбата на потомците на сливенските текстилни индустриалци след национализацията”, с научен ръководител д-р Момчил Методиев.
Две разработки заслужиха втора награда - „Един живот” с автор Мелис Мехмед и научен ръководител Юлия Чортленева от СУ „Христо Смирненски” село Черноочене, област Кърджали и „Тръгват си без шум” на Елисавета Петрова от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон” – Велико Търново с научен ръководител Славка Проданова.
Журито призна заслугите на цели три научни труда за третото място. Дечо Павлов от 91-ва НЕГ „Проф. Константин Гълъбов” с научен ръководител Константин Узунов е проследил пътя „От офицерския елит и битките за Отечеството до незнайния гроб – потъпканата чест на една българска фамилия”.
„По паважа на комунизма в град Кърджали” разхождат читателите Милица Гечева и Момчил Траянов от СУ „Отец Паисий” с научен ръководител Кирил Гогов.
„Да чуем гласа на историята. Проучване в село Мерданя”  донесе третата награда на Владислав Борисов от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон” – Велико Търново с научен ръководител Бистра Стефанова.
„Датата на конкурса не е избрана случайно”, заяви водещата на церемонията и основен двигател на конкурса Петя Георгиева. - Тя е в унисон с темата „Семейни и родови истории от времето на комунистическия режим” и е възможно най-близкия почивен ден до 14 декември, когато през 1989 година за първи път бяха издигнати антикомунистически лозунги и се проведе първата обсада на парламента в посттоталитарните времена”.
Президентът Петър Стоянов, който лично връчи дипломите на класиралите се на първите три места, поздрави участниците в конкурса, техните преподаватели и научни ръководители заяви: „Тази година темата е особено интересна „Семейни и родови истории по времето на комунистическия режим”.
Работейки по тази тема със сигурност сте се сблъсквали с чувства като посткомунистическа носталгия. По времето на комунизма хората от моето поколение бяха млади и сме склонни да омаловажаваме крайностите, които тази система предлагаше, защото младостта е свързана с романтизъм и хубави спомени.
Ще ви кажа две-три неща, които звучат по-делнично ,за да стигнат до съзнанието на повече млади хора. Представете си ,че по времето на комунизма, вие които идвате от Търново, Ловеч и Добрич, нямате право да живеете на друго място, освен там, където сте се родили. Можете да живеете в София, ако се ожените за софиянка.
По времето на комунизма на избори гласувахме само за една партия. Някои от вас ще се изсмеят. Имаше само една бюлетина и ние пускахме само нея. БКП печелеше с 99,99%.
Представете си, че искате да си купите кола. Събрали сте пари, но трябва да чакате минимум 10 до 15 години за автомобил съветско производство, направен по прототип на Фиат отпреди 30 години – Жигули или Лада.
Представете си, че не можете да критикувате никого и нищо в тази система. Днес можете да кажете по радиото ,че не сте съгласни с министър-председателя, да пишете срещу президента в интернет. Това не можеше да се случи. Да подобно волномислие арх. Чанков от Пловдив лежа 7 години в затвора. И то за безобидни вицове. А Сашо Сладура, любимият на софийската бохема цигулар, бе пребит в концлагера, който комунистите цинично наричаха Слънчев бряг.
Разказвам тези прости истории от времето на комунизма, за да разберете от какво сме се отървали. Разбира се, на вас ще ви кажат, че баничката тогава е струвала 15 стотинки. Това е голямото противоречие. Противоречието между баничката от 15 ст. и липсата на каквато и да е индивидуална свобода. Нищо не струва баничката от 15 стотинки ако ти отнемат достойнството, ако не можеш да мислиш и да говориш това, което ти искаш, ако не можеш да се реализираш както ти искаш”.
Представителят на Eustory Мигел Барос подкрепи в изказването си Петър Стоянов като подчерта, че и в родната му Португалия има носталгия по фашисткия режим от 60-те години на ХХ век и че проучванията на младите хора помагат нацията да се пребори с промъкващите се призраци от миналото. Той сподели, че над 90 хиляди ученици от 26 страни в Европа са участвали в историческите конкурси, част от които е и организираният от фондация „Ценности”. 
Партньори и спомоществуватели на Националния исторически конкурс са Национален дарителски фонд „13 века България”, Център за политически диалог Петър Стоянов”, „Евротех”, Министерството на образованието и науката, Софийска платформа, Съюзът на българските учители, Сдружението на преподавателите по история в България.
След финалните снимки и безброй селфита с Антонина и Петър Стоянови, учениците разгледаха експозицията в Националната художествена галерия с платна на стари майстори, изобразяващи исторически пейзажи от България.
Антонина Стоянова с изненада откри три картини на своя вуйчо Веселин Стойков, чиято творба за Априлското въстание е присъствала и в учебниците по история.

Няма коментари:

Публикуване на коментар