Translate

сряда, 29 ноември 2017 г.

Вицепремиерът Валери Симеонов: На всяка фабрично произведена ракия отзад на етикета да пише колко процента е зърненият етанол



Ще поискаме промени на съответните закони, тъй като в настоящия момент в този сектор все още има доста нерешени проблеми, заяви той и продължи, че в големите спиртоварни не се произвежда ракия от грозде, кайсии, праскови и сливи, а всъщност там се произвежда тази спиртна напитка от зърнен етанол. Причината е, че в момента българските закони позволяват ракията да се произвежда със съдържание до 60 % зърнен етанол, който не е вреден за здравето, но не съответства на представата на потребителя за качествена и истинска българска ракия.
Той заяви още, че зърненият етанол се произвежда от големите спиртни фабрики, като се получава от царевица, зърно и меласа.
Според него зърнен етанол се продава и на незаконните казани за ракия.
У нас приблизително между 3 и 6 хиляди малки дестилационни казана работят и спрямо тях не се прилагат необходимите контролни и предвидените в закона репресивни мерки. Законно регистрираните малки обекти за дестилация в България са около 1 500, а незаконните обекти са между 3 и 6 пъти повече, посочи той. Последиците, освен нарушаването на закона, са и в това, че и регистрираните и законни обекти за ракия започват да избягват плащането на данъци, подчерта той.

Снимка: LittleBG


Няма коментари:

Публикуване на коментар