Translate

четвъртък, 16 ноември 2017 г.

Безплатни прегледи за рискови бебета в Болница Токуда по повод световния ден на недоносените



По повод Световния ден на недоносените 17 ноември отделението по Неонатология на Аджибадем Сити Kлиник Болница Токуда подновява своята програма за скрининг и проследяване на недоносени и рискови бебета. Безплатните прегледи се извършват всяка последна събота на месеца, от 10.00 до 14.00 ч. Необходимо е предварително записване на тел. 02/403 4000.
Тази година специалистите си поставят за цел да достигнат до възможно най-много нуждаещи се бебета. Болница Токуда и платформата puls.bg започват съвместна инициатива, за да дадат пряк достъп на повече родители от цялата страна до компетентно мнение за здравето и развитието на техните деца. На 17 ноември в рамките на форума на puls.bg ще бъде отворена темата „Грижи за новороденото с д-р Масларска“. В нея специалистите от отделението по Неонатология ще отговарят на въпроси, свързани със спецификите в отглеждането на най-малките, медицинските предизвикателства пред недоносени или рискови бебета и възможностите, които родителите им имат, за да осигурят най-добра грижа. Темата ще бъде активна до края на 2017-та година.
Програмата за безплатно проследяване на рискови бебета е създадена през 2008 г., и оттогава насам непрекъснато се надгражда и развива. За този период са били прегледани повече от 2500 бебета. В рамките на консултацията се извършва цялостен скрининг на здравословното състояние на бебето, включващ клиничен преглед и високоспециализирани изследвания – ехография на централна нервна система, на коремни органи, тазобедрени стави и слух. Това дава възможност за ранно откриване на евентуални нарушения и навременна терапия, която да подпомогне детето в разгръщане на пълния му потенциал.
Отделението по неонатология на Болница Токуда е едно от звената с най-високо ниво (трето) на компетентност в грижите за недоносени и рискови новородени в страната. През 2016 г. специалистите са се грижили за около 300 кърмачета, половината от които не са родени в болницата, а са преведени от други лечебни заведения. Средно около 10% от всички тях са недоносени. Политика на болницата е непрекъснато да търси възможност за повишаване на качеството на грижите за тези бебета, чрез въвеждане на съвременни практики в интензивната грижа и разширяване на достъпа на родителите. Медицинската наука доказва, че контактът с родителите е един от основните фактори за бързата адаптация на недоносеното новородено и минимизирането на риска от късни усложнения.
Значимостта на грижите за преждевременно родените расте с всяка изминала година, заради устойчиво нарастващия процент недоносени, на фона на намаляващата обща раждаемост. По данни на Националния регистър за ражданията от 61 014 родени през
2016 г., 5 777 са били недоносени, като 276 са с екстремно ниско тегло под 1000 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар