Translate

неделя, 12 ноември 2017 г.

Кампания за ранно откриване на захарен диабет в УМБАЛ „Александровска“



По повод 14 ноември - Световният ден за борба с диабета, Центърът за превенция на захарен диабет в УМБАЛ „Александровска" организира скринингова кампания за откриване на диабет с безплатно измерване на гликиран хемоглобин и изследване на телесен състав по биоимпедансен метод. Необходимо е предварително записване на тел.: 0879 878 051 между 8.00 и 12.00 часа.
Препоръчително е за захарен диабет да се консултират хора, които не са правили измерване на гликиран хемоглобин досега и имат някой от следните рискови фактори: наднормено тегло или затлъстяване, близък роднина с диабет (родител, брат, сестра), повишено кръвно налягане или друго сърдечно-съдово заболяване, възраст над 45 години.
Изследванията и консултациите ще се проведат след 14.00 ч. по график в периода 13 ноември – 1 декември 2017г. в Центъра за превенция на захарния диабет и неговите усложнения към Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на УМБАЛ „Александровска", който се намира на 1 етаж, в дясното крило на сградата срещу арката.
Превантивният център в УМБАЛ „Александровска" е открит преди две години и  разполага с най-модерна апаратура за ранна диагностика на диабета и неговите усложнения, за обективизиране на съдовите промени в различните етапи на атеросклеротичния процес, ендотелната дисфункция, автономната и соматична невропатия, промените в ретината и др. Захарният диабет тип 2 е най-социално значимото ендокринно заболявание, което в много от случаите се диагностицира при настъпили вече усложнения и органни увреждания. Ранното му откриване дава възможности за по-успешно лечение и контрол на заболяването.

Няма коментари:

Публикуване на коментар