Translate

сряда, 29 ноември 2017 г.

Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Конституционния съд за мораториума върху лекарствата




ако текстовете в проектозакона за бюджета на НЗОК за 2018 г., с които се въвежда мораториум върху сключването на договори от болниците по нови клинични пътеки, както и върху заплащането от НЗОК на нови лекарствени продукти, с ново международно, непатентно наименование, без да е предвидена възможност за изключения, не отпаднат. Това обяви самата тя в предаването „Денят започва“ по БНТ тази сутрин.
Манолова бе категорична, че забраните ограничават конституционното право на българските граждани на достъпна медицинска помощ и качествено здравеопазване.
В петък, 24 ноември 2017 г., омбудсманът изпрати трета поредна препоръка до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и депутатите срещу мораториума.
Пред БНТ Манолова каза:
-Мораториумът узаконява статуквото, на практика блокира промяната и се предполага, че тези, които го налагат харесват ситуацията и по отношение на лекарствата, и по отношение на състоянието на болничната помощ. Абсолютно необяснимо „как с едно зачеркване, с една запетая, направена с химикалка, могат да бъдат лишени от надежда за живот десетки хиляди български граждани. Защо това се случва с мораториума с новите лекарства, особено в случаите, в които те са единственото лекарство, как отписваш надеждата за живот даже само на един човек. Става въпрос за 25 млн. лв., които ще бъдат спестени на фона на 1 млрд. лв., които плаща НЗОК за лекарства.
За мен като омбудсман, като човек, като гражданин, човешкият живот няма цена. Как решаваш с тези 2% да лишиш хора от надеждата да бъдат излекувани? Аз не разбирам как може да се пристъпи към подобна мярка.
Омбудсманът подчерта, че фармацевтичният бизнес е много „сладък“ и реализира огромни печалби, но злоупотребата със средства може да бъде решена по друг цивилизован и демократичен начин.
Манолова каза още:
-Припомням, че само преди 2 г. беше създадена специализирана администрация, която да преценява съотношението „цена-полза“ от новите лекарствени продукти, която да оценява новите технологии. Каква дейност ще извършва този държавен орган, след като остава без функции, тъй като няма нови лекарства. Още по-драматично стои въпросът с лишаването на болниците от нови дейности. Това е жесток удар срещу общинските болници. В момента и част от тях наистина са на ръба. Дълговете на 38 болници са в размер на 29 млн. лв. Надлимитните дейности на всички болници са около 50 млн. лв. в края на годината.
Тя беше категорична, че ако не се помогне на общинските болници с 29 млн. лв. те ще фалират, като тези във Враца и Ловеч. Отнема им се шанса да се преструктурират и да развиват нови дейности, които да ги направят по-печеливши през следващата година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар