Translate

сряда, 29 ноември 2017 г.

85% от заразените с ХИВ/СПИН у нас са мъже - практикуващи секс с мъже

В световен мащаб живеещите с ХИВ/СПИН са около 40 милиона. 
За миналата година новозаразените с ХИВ/СПИН са близо два милиона души, като починалите са около един милион. Благодарение на антиретровирусните терапии смъртните случаи, свързани със СПИН, са намалели с близо 48% от 2005 година насам. Сериозен спад се наблюдава и при новите случаи на заболяването при децата, които от 2010 г. са намалели двойно.
С антиретровирусна терапия се лекуват близо 20 милиона души в света. Благодарение на нея хората с ХИВ/СПИН имат продължителност на живота, близка до тази на неинфектираните и имат добро качество на живот.


Официално регистрираните с ХИВ/СПИН в страната са 2762 души, като ежегодно новооткритите са  около 200 случая. Прогнозно се счита, че в действителност броят на заразените с ХИВ/СПИН е около 3500, тъй като има и неоткрити, по една или друга причина.
По думите на проф. Христо Тасков от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), по време на медиен семинар "Знанието е сила. Заедно в борбата с ХИВ" , у нас от 2005 г. насам има рязко изразена тенденция за увеличаване броя на заразените мъже. 85% от заразените с ХИВ/СПИН са мъже  във възрастовата група 20-40 години и то предимно от хомосексуалната общност – мъже практикуващи секс с мъже (МСМ). Но инфекцията е поне от 5-6 години преди диагностициране на заболяването т.е. във възрастта 15-19 години. Жените с ХИВ/СПИН са около 16%. През последната година няма регистриран случай на предаване на инфекцията от майка на дете. Налице е и спад на инфектирани с ХИВ/СПИН сред  венозните наркомани.
Новооткритите случаи са най-много в София, Пловдив и Варна. Разпространението на инфекцията обаче обхваща почти всички населени места в цялата страна.
Проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ, подчерта, че младите хора, още в училищна възраст, трябва да се научат как да се предпазват от полово предавани инфекции.
Тъй като много от тях се оказват причина за последващ стерилитет, който чрез ранната и прецизна диагностика може да се предотврати.
-У нас няма нито една работеща лаборатория за трипер и сифилис. Подценяват се херпесните инфекции, системните микози и криптококози, както и много други вирусни и бактериални инфекции. Ние сме единствената страна в ЕС, в която няма работеща Национална програма за антибиотичната резистентност. А липсата на Национална програма за полово предаваните инфекции е много съществен пропуск, който води, както до сериозни здравни последици, но така и до значителни финансови загуби. Липсата на система за проследяване на вирусния товар при пациенти с ХИВ/СПИН и за придобитата резистентност към лекарства, с които се лекуват води до компрометиране на прилаганите терапии и изразходване на много финансови средства, без да се постига някакъв положителен резултат. И така ние не само, че не вървим напред в лечението, а се връщаме към ситуацията, в която сме били в края на 90-те години на миналия век, заяви той.
Статистическите данни показват, че в САЩ 24,9% от лекуваните пациенти с ХИВ/СПИН развиват резистентност към основни групи медикаменти, а в Гърция те са - 18,4%.
Специалистите бяха единодушни, че трябва да се наблегне върху  превантивната дейност сред подрастващите по отношение на полово предаваните болести вкл и ХИВ/СПИН, сексуалното образование задължително да се включи в учебните програми, да се усъвършенства диагностиката и редовно да се проследяват болните с това заболяване.
Добрата новина е, че страната ни се намира под средното ниво на инфектиране на фона на европейската статистика за разпространение на ХИВ/СПИН.

Няма коментари:

Публикуване на коментар