Translate

вторник, 31 октомври 2017 г.

Романът „Мъжът, какъвто е“ е обявен за книга на годината от редица издания



В „Мъжът, какъвто е“ изпод майсторското перо на Дейвид Сàлаи пред читателите се разгръщат историите на деветима мъже в девет различни части от Европа.
Всеки от тях е в различен етап от живота си, бягащ от собствените си демони и търсещ собствения си път нанякъде, далеч от дома.
Събирайки драматичните нюанси в съдбите им, привидно отделните разкази в „Мъжът, какъвто е“ създава цялостен портрет, който показва мъжът днес на терена на глобална Европа. И така тези девет живота формират един гениален роман от нов вид, в който Дейвид Салаи очертава съвременния човек.
Сборник с разкази или роман? Критиците спорят ожесточено за жанра на книгата, но са единодушни – творбата е майсторско литературно постижение. Тя е проникновено изследване на основния въпрос, който споява в едно деветте различни истории в нея – какво е да си мъж в началото на ХХI век. Написана е с жив, богато нюансиран език, чийто задъхан ритъм увлича читателя. Пътешествието из цяла Европа и навътре в душевния мир на многоликия съвременен човек доставя огромна наслада. 
Битието на героите е трудно и смущаващо, често порочно и комично. Салаи описва с изключителна емоционална проникновеност всеки от героите си - от работника, през самоуверения и колежанин и неудачника на средна възраст до руския олигарх. Те са смешни и апатични, шокиращи и презряни, жизнерадостни и тъжни, копнеещи за любов. В блестящо замислената книга централният образ във всяка глава е все по-възрастен и дистанциран, а това, което узнаваме за него, е все по-въздействащо.


Романът бе обявен за Книга на годината за 2016-а от шест авторитетни английски издания, сред които „Спектейтър”, „Дейли Телеграф”, „Обзървър”
„Мъжът, какъвто е“ на българския пазар с логото на издателство „Милениум“ в майсторския превод на Владимир Молев.




Няма коментари:

Публикуване на коментар