Translate

понеделник, 9 октомври 2017 г.

ВМА откри Европейската седмица на донорството в България



Целта на кампанията е насърчаване на обсъжданията, свързани с темата и предоставяне на информация относно донорството и трансплантацията на органи на обществеността.
„Дървото на живота” в памет на донорите, намиращо се в централното фоайе на ВМА, беше допълнено със 7 имена на хора, изгубили живота си от началото на 2017 г. и чиито дарени органи са дали шанс за живот на пациенти във ВМА.
„Изнесените статистки от клиниката на проф. Никола Владов ясно показват, че резултатите на ВМА по отношение на успеваемостта са напълно съпоставими с най-известните световни клиники, въпреки малкия брой на донорите и сравнително малкия брой на операциите годишно.Чернодробната тансплантация е абсолютно колективна дейност. Винаги има лидери, но нито един човек, участващ в този процес, не е маловажен. Затова използвам случая, за да благодаря на десетките колеги, които се занимават с този процес”, подчерта началникът на ВМА полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, при откриване на кампанията.
Проф. Никола Владов изказа своята благодарност към всички свои колеги, благодарение на които трансплантацията на черен дроб вече е рутинна дейност.
Благодарност към близките на донорите изказа и проф. Крум Кацаров. Той отбеляза, че с всяка изминала година „Дървото на живота” се обогатява с все повече листчета, като изтъкна, че зад всяко листче стои една човешка драма.
Залепването на новите листчета на „Дървото на живота” бе предшествано от емоционалните думи на червената футболна легенда Георги Велинов – Джони, който е вторият трансплантиран пациент във ВМА: „Няма думи, с които да изкажа своята благодарност на тези хора. Щастлив съм, че съм жив, благодарение на тях”.


Няма коментари:

Публикуване на коментар