Translate

вторник, 24 октомври 2017 г.

Служителите на Мтел ще бъдат изследвани безплатно за хепатит С



На 25 и 26 октомври 2017 г. в централата на Мтел ще се проведат безплатни скринингови изследвания за хепатит C на служителите на фирмата. Акцията е част от кампанията, която Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ стартира по повод Световния ден за борба с хепатита 2017 г. и в рамките на която се провеждат различни инициативи сред служители на предприятия и институции.
Скрининговите изследвания във фирми и предприятия се правят съвместно с управленските структури и преминават под мотото „Отговорен работодател“. През тази година НСБХ „Хепасист“ поставя особен акцент върху диагностиката, с фокус върху възрастова група 45+, която се определя като рискова в случай на претърпяно кръвопреливане или медицинска манипулация преди 1992 г., когато кръвта и кръвните продукти не са били изследвани за наличие на вируса.
Скринингът се извършва с капка кръв от пръста, а резултатите от него се получават на място от представители на пациентската организация, в рамките на 5 до 10 минути след вземането на кръв. Хората, на които изследването е отчело положителен резултат, ще бъдат насочвани към специалист за уточняване на състоянието им. За провеждането на изследването не съществуват ограничения за консумацията на храна и напитки. На всички желаещи ще бъдат предоставени печатни информационни материали за заболяването.
--------

В момента в света 71 милиона души страдат от хепатит C (HCV). Статистиката сочи, че около 80% не са диагностицирани, тъй като само при 10-15% от болните инфекцията протича остро, при останалите заболяването протича безсимптомно и хронифицира. Поради липсата на симптоматика и на профилактика, малка част от пациентите биват навременно диагностицирани. HCV е седмата причина за смъртност в света и първата за развитие на рак на черния дроб. В България се предполага, че около 100 000 души са носители на болестта, а около 840 души умират всяка година от хепатит С и причинените от него усложнения.



Няма коментари:

Публикуване на коментар