Translate

сряда, 4 октомври 2017 г.

Доц. Любомир Киров, председател на НСПЛБ: Противогрипната ваксина предпазва от тежките усложнения на заболяването



VaxigripTetra - подходяща за възрастни и деца над 3 год. възраст

В своята презентация той обори митовете за противогрипните ваксини и представи високата ефективност и безопасност на новата четиривалентна ваксина.
По думите му грипът е сериозно инфекциозно заболяване, което често се подценява независимо, че той е петата главна причини за смъртност сред населението за последното десетилетие в глобален мащаб и се нарежда много преди пътните инциденти. 
В световен мащаб от грип боледуват 5-10% от възрастните и 20-30% от децата.
По данни на Националната референтна лаборатория по грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) към НЦЗПБ през последния грипен сезон (2016/2017 г.) от грип и ОРЗ са заболели приблизително 1750 000 българи. Вероятността да се зарази човек с грип при грипна епидемия е 20% т.е. всеки пети.
Рисковите групи, на които трябва да бъде обърнато специално внимание поради високият риск от усложнения са: възрастните над 65-годишна възраст, деца над 3 годишна възраст, бременни, медицински специалисти и страдащи от хронични заболявания на дихателната и сърдечно-съдовата системи, от захарен диабет и други метаболитни заболявания.
Не бива да се забравя,че грипните вируси са изключително упорити и устойчиви. Те могат да оцелеят в продължение на 48ч. върху твърди повърхности от рода на дръжки на врата; от 8 до 12ч върху носна кърпичка или ръка например.
Честотата на заболяването се покачва от м. октомври. През януари и февруари интензитетът на заболяването също нараства. Ето защо, когаточовек се ваксинира той предпазва себе си, близките си и най-вече децата и възрастните. Не бива да се разчита  единствено на колективния имунитет, защото само противогрипната ваксина ни осигурява протекция 1-1 1/2 год.
С други думи ваксинацията е най-ефективният начин за предпазване от заболяването и тежките му усложнения, които могат да доведат до хоспитализация и смъртен изход.
Нито една ваксина обаче няма 100% защита. Но 100% е сигурно, че ако човек се ваксинира няма да има усложнения и ако се разболее от грип то заболяването ще протече доста по-леко.
Освен това не бива да се забравя още, че грипът води и до сериозни социално-икономически последствия и разходи както за здравната система, така и за всеки българин.
Първата четиривалентна ваксина е подходяща за възрастни и деца над 3 год. възраст. Тя има т. нар. кръстосан ефект т. е. осигурява защита срещу споменатите четири грипни щама и срещу другите грипоподобни такива.

Няма коментари:

Публикуване на коментар