петък, 20 октомври 2017 г.

Международен бирен сомелиер ни съветва как да комбинираме пивото с храна70% от българите оценяват много високо пивото като продуктова категорияХавиер Галобарт
Как хармонично да комбинираме бира и храна, според специфичните характеристики на
пивото, и как да го съчетаваме с балансирания и здравословен начин на живот  ни показаха на изискано събитие в Гранд хотел „София“ сомелиерът на бира Хавиер Галобарт и д-р Райна Стоянова, диетолог и експерт по здравословно хранене.
Домакин на специалната гурме вечер бе Съюзът на пивоварите в България (СПБ), а повод за нея е нарастващият интерес към кехлибарената напитка у нас и към модерната бирена култура. Инициативата е част от информационната кампания на съюза, която тази година е под надслов „Бирата на фокус“.
Международният гуру на бирени дегустации, пристигнал от Испания специално за събитието, предразположи гостите да се оставят изцяло на своите сетива при отпиването на бирата в прекрасна компания. Преплитането на вкус, интензитет, ароматни нотки, плътност и цвят създаде у всички усещане за хармония и удоволствие от питието. Съчетаването на ястията с пиво беше постигнато на базата на близък привкус или търсен контраст, което даде възможност за неочаквано, но перфектно вкусово изживяване.
Сомелиерът, който е стратегически съветник на няколко световни компании за храни и напитки, заостри вниманието върху факта, че за разлика от други питиета, когато опитваме пиво, трябва да направим голяма глътка, за да усетим цялата вкусова палитра и да изпитаме удоволствието от нея. При светлата бира изпъква чистият хмелов и малцов аромат. За червените и тъмни пива, в чийто сезон навлизаме, е характерна карамелената или кафена нотка, която доминира, заради използваните специални тъмни малцове, комбиниращи се със свежи и меко-горчиви хмелови аромати.
По време на вечерята бяха сервирани различни марки светло, пшенично, червено и тъмно пиво.
Галобарт посъветва по-леките ястия да се допълват със свежия вкус на светлите бири, а по-тежките блюда с повече подправки с по-силно, плътно и богато на нюанси пиво.
Д-р Стоянова подчерта, че комбинирането на бира с храна е върховно удоволствие за всеки гастроном, но съчетанието на различните видове пиво с подходящо ястие не е толкова популярно. Изборът на съответстваща храна към стила бира допълва вкуса и може да ни разкрие неочаквани нюанси. Тя сподели, че личното й предпочитание е пивото да се сервира в тънки стъклени чаши на столче, охладено до 4-6 градуса. Припомни, че от бирата не се пълнее, а прословутото бирено коремче“ идва от прекомерна консумация и от мезетата, които често са мазни, пикантни меса и колбаси и фъстъчени ядки. Освен това в 100 мл. светло пиво има средно 45 калории, в тъмната бира около 48-52, вайс пивото съдържа 45,  червеното – 51 калории, а безалкохолното едва 18.
Диетологът допълни, че според редица изследвания пивото е богато на основни витамини, минерали и антиоксиданти, съдържащи се в суровините за нейното производство. Ето защо при умерена консумация всички те могат да допринесат за здравословен хранителен режим.
Резултатите от проучванията показват, че макар и с по-голяма енергийна стойност, тъмната бира съдържа два пъти повече антиоксиданти от светлата, както и полифеноли, флаваноиди, които я правят особено подходяща за менюто ни в по-студените месеци, когато се нуждаем от повече енергия и естествена био защита. Този вид пиво се съчетава чудесно с характерните за студените месеци ястия и червени меса, а в добавка към това е ценна и екстравагантна съставка в кулинарията. По думите и също така не е добре пивото да се консумира заедно с други алкохолни напитки, защото ускорява тяхното въздействие. 
Ивана Радомирова, Владимир Иванов(СПБ), Хавиер Галобарт
Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България, сподели, че тънкостите на биреното сомелиерство, което представя органолептиката на продукта и уменията за съчетаването на пиво и храна са много важни елементи на бирената култура.
-Потребителите все повече се влияят от всички аспекти на храната и напитките и е наша отговорност да им предоставяме вярна и многостранна информация, за да се развива категорията, заяви тя.
Според представително проучване на Международния репутационен институт, проведено в края на август тази година, 70% от българите, оценяват много високо пивото като продукт. А като негово най-голямо предимство посочват голямото разнообразие на вкусове и стилове бира, натуралността на напитката и значението й за социалния живот и общуване на хората.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар