Translate

неделя, 1 октомври 2017 г.

#Заедно сме в борбата срещу акнето - от 9 до 13 октомври 2017 г.




Акне (acne vulgaris) - лесно решим проблем стига да се вземат мерки навреме. Лечението се провежда от специалисти  - дерматолози, а не от козметици

За втора поредна година BIODERMA България е организатор на образователната, социална кампания #Заедно сме в борбата срещу акнето, чиято основна цел е да привлече общественото внимание към това най-често срещано кожно заболяване, което засяга до 90% от тийнейджърите и младите хора. Тя цели още да поднесе достоверна информация на младежите и техните родители, както и да популяризира ключовата роля на дерматолога в лечението на акне. Основни послания на кампанията са превенция, ранно лечение, необходимост от помощ на специалист-дерматолог.
-Акнето е най-често срещаното многофакторно кожно заболяване, което е лечимо и се лекува при дерматолог. За съжаление обаче акнето често води и до трайни и тежки психични последствия, сподели Мира Драганова, генерален директор на НАОС България, Сърбия и Македония.
Тя съобщи, че кампанията е целогодишна и се състои от няколко етапа, които включват беседи с ученици, разпространение на информационни материали за пациенти с акне и информационна медийна и онлайн платформа. В нея се включват Българското дерматологично дружество, Сдружението на частно практикуващите дерматолози, Асоциация Родители, Асоциацията на студентите медици в България, Българската педиатрична асоциация и Българската фармацевтична студентска асоциация.
Тази година кампанията ще се проведе в периода 9 – 13 октомври и в нея безвъзмездно ще участват над 270 дерматолози т. е. над 60% от дерматолозите в страната. Ангажиментът им е да прегледат минимум 10 пациента. Студентите медици и студентите по фармация пък ще беседват по темата на достъпен език с ученици в пет големи града в страната – София, Пловдив, Стара Загора, Варна и Плевен, тъй като едва 10% от тийнейджърите и младите хора с акне стигат до дерматолог за лечение. Патогенезата на акне вулгарис е мултифакторна. То е медицински проблем налагащ консултация с дерматолог и прилагане на мултидисциплинарен подход при лечението му.
Доц. Гриша Матеев, председател на Българското дерматологично дружество подчерта, че акнето е възпалително, но не инфекциозно кожно заболяване, което обхваща себорейните зони на тялото: лице, врат, рамене, гръб, гърди. Причините за заболяването са хормонални промени, промяна в качеството на себума, който запушва изхода на мастните жлези, прекомерното разпространение на анаеробната бактерията P. acnes в запушения мастен канал, която при нормалната кожа е естествен сапрофит.
А влошаващите го фактори са стрес, месечен цикъл при момичетата, тютюнопушене, нездравословна храна и диета, употреба на неподходяща комедоногенна козметика, лоша хигиена и – противно на повечето популярни схващания – излагането на слънце, което има краткотраен ползотворен ефект, а след това води до хиперкератоза.
Една от най-често допусканите грешки е очакването, че акнето ще отмине самò
при израстването на тийнейджърите. Акнето е комплексно заболяване, което освен видими белези по лицето има и психологични аспекти. То е и повод за депресивни състояния при тийнейджърите. При пропушилите тийнейджъри акнето обаче протича много, много по-тежко.
Препоръката на специалистите е да се избягва самолечението и стискането на пъпките, третирането с агресивни продукти като спирт и сапун, които пресушават кожата. Неподходящи са и излагането на слънце без подходяща слънцезащита за мазна и акнеична кожа, както и нанасянето на слоеве грим за прикриване на пъпките и възпаленията. Необходимо е да се прилага щадяща кожата биологична хигиена. А козметично почистване се допуска само лека форма на акне - характеризира се с комедони и малък брой папулопустули.
Специалистите съветват още и родители и децата им да не търсят съвети и рецепти в интернет форумите, където информацията освен, че е недостоверна, но и в повечето случаи е направо смешна.
Д-р Петьо Брезоев, председател на Сдружението на частно практикуващите дерматолози акцентира върху тежките последици от ненавременното лечение на акнето. Най-тежката му форма е нодулокистозното акне, от което остават белези, при ненавременно и неадекватно лечение.
По думите му нелекуваното акне в средно тежък и тежко възпалителен стадий може да продължи години и често води до трайни хлътнали белези и пигментни петна по кожата, които остават като стигми за цял живот. Корекцията на този тип белези и увреждане на кожата е скъпо, болезнено и продължително начинание с апаратни процедури – лазери, радиочестота или хирургични субцизии.
Д-р Брезоев акцентира още върху необходимостта и важността лечението на възпалителното акне да започне не по-късно от 2 до 4 седмици след появата  му, за да се предотврати образуването на белези. Изгубеното време влияе на самочувствието, резултатите в училище, взаимоотношенията и бъдещия живот на тийнейджъра. Затруднени са общуването с противоположния пол, намирането на работа, социалните контакти. Важно е да се знае, че първите резултати от лечението идват едва след 2-3 месеца. Но лечението понякога отнема до 6 месеца. Важно е също така да се спазва стриктно назначената терапия с лекарствените медикаменти, както за перорално приложение, така и за външно третиране на кожата на лицето. Защото акнето е лесно решим проблем стига да се вземат мерки навреме.
Психологът Яна Алексиева, изпълнителен директор на Асоциация "Родители" напомни, че в тийнейджърската възраст огледалото са връстниците, а родителите е нужно да запазят спокоен тон и да напътстват децата.
Организаторите припомниха, че е задължително предварителното записване. Улеснен е и избора на дерматолог – www.bioderma.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар