Translate

петък, 13 октомври 2017 г.

Здравната система ще работи по-добре без наредба 2



Декларация
от
Национално сдружение на частните болници и Центърза защита правата в здравеопазването

Решението на Върховния административен съд за отмяна на Наредба № 2 от 25.03.2016г. за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК е закономерно. Министерството на здравеопазването не може да я замени с нова наредба, както направи с някои отменени от съда медицински стандарти. Това не може да стане, дори с поправка на Закона за здравното осигуряване, защото с Решение № 3/8.03.2016 година на Конституционният съд е определил, че „Основните обществени отношения, свързани с правото на здравно осигуряване, трябва да бъдат уредени със закон. Конституцията изрично възлага на Народното събрание уреждането на условията и реда да става със закон, а не с подзаконов нормативен акт и то с наредба на едноличен държавен орган.” Обжалването на решението на ВАС би било ненужна загуба на време и средства по един предрешен въпрос.
Нищо фатално не е станало с отмяната на Наредба 2. Здравната система ще работи по-добре без нея. Слага се край на една произволна, често непремерена и понякога диктувана от популистки инстинкти държавна намеса в отношенията между лечебните заведения и здравноосигурените лица. Пакетът здравни дейности не трябва да се определя политически, а на базата на дългосрочни актюерски разчети, чрез преговори на всички заинтересовани страни. Това ще направи здравната система предвидима, прозрачна и устойчива и ще намали съществуващото напрежение.
Имаме подписан и действащ Национален рамков договор за 2017 година.
Призоваваме БЛС и НЗОК с участието на МЗ и всички заинтересовани страни да започнат преговори за изменения на действащия НРД, които да доведат до по-добри условия за следващата година.
В тази връзка предлагаме да се обсъди отпадането на онези изисквания за оборудване, персонал, минимален престой и др., които са ненужни от медицинска гледна точка и не водят до повишаване на качеството на медицинската дейност. Това ще помогне и на изпадналите в тежко финансово състояние болници, позволявайки им да спестят ненужни разходи. Предлагаме да се обсъди и отпадането на лимитите и замяната им с по-гъвкави и справедливи механизми на финансова регулация, основани на честната конкуренция и свободният избор на пациента.
Заявяваме своята готовност да вземем участие в една широка и добронамерена дискусия и да направим конкретни предложения по текстовете на НРД.


11.10.2017                             Д-р Н. Болтаджиев, председател на УС на НСЧБ
София                       
           Д-р С. Кацаров, председател на УС на ЦЗПЗ 

Снимка: ЦЗПЗ

Няма коментари:

Публикуване на коментар