Translate

петък, 8 септември 2017 г.

Мусала Софт - инициатор на първата Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI



Тя ще се проведе в София от 7 до 13 септември 2017 г.
Инициатори на международното състезание са проф. Красимир Манев, Президент на Международната олимпиада по информатика (IOI), Бисерка Йовчева и Школата по информатика „А&Б“ в гр. Шумен, Алексей Христов, Председател на Управителния съвет на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН) и Елена Маринова, Председател на Съвета за развитие на СООПН и Президент на софтуерната компания „Мусала Софт“.
Първата Европейска младежка олимпиада по информатика (eJOI) ще се проведе под патронажа на Президента на Р. България Румен Радев, Тибор Наврачич, еврокомисар по образованието, културата, младежта и спорта и Мария Габриел, еврокомисар по цифровата икономика и общество. Олимпиадата е подкрепена и от българските депутати в Европейския парламент. Състезанието следва правилата и стандартите на Международната олимпиада по информатика.
Елена Маринова, Президент на Мусала Софт, сподели:
-Организирането на елитни образователни инициативи е особено важна част от нашата политика за корпоративна социална отговорност. С eJOI искаме да насърчим най-добрите млади таланти в областта на програмирането от Съвета на Европа и да ентусиазираме повече деца да изберат пътя на науката и в частност компютърните науки. Днес повече от всякога науката и технологиите са особено важни за устойчивото бъдеще на нашия свят и ние искаме да дадем възможност за изява на младите таланти, които са двигателят на позитивното бъдеще.
В елитното състезание по програмиране ще вземат участие отбори на ученици на възраст до 15,5 години от 22 страни-членки на Съвета на Европа; България като домакин участва с 2 отбора. Състезателните дни са два, като в програмата на олимпиадата са включени и различни развлечения за отборите и техните ръководители.
Домакини на събитието са Столична Община, Министерство на образованието и науката, Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и София Тех Парк.



Няма коментари:

Публикуване на коментар